61. Goranovo proljeće u Lukovdolu: „Govorimo različitim jezicima, no spaja nas poetski jezik – nadjezik“

Danas, 21. ožujka, u Domu kulture „Lukovdol“ s početkom u 12:00 sati, svečano su dodijeljene nagrade „Goranov vijenac“ i „Goran za mlade pjesnike“, uz pratnju glazbenog i folklornog programa sekcije SKUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Manifestacija se iz jučerašnjeg Zagreba, danas preselila u zelenije krajeve u jednako velikom broju

Prije samog početka, razgovarala sam s gostujućim pjesnikom Xi Chuanom, koji je doputovao iz daleke Kine kako bi prisustvovao manifestaciji.

Xi Chuan, autor fotografije: Aleš Suk

Dinko Telećan je preveo moju zbirku poezije s kineskog na hrvatski jezik, te je prošle godine posjetio Beijing gdje me pitao jesam li zainteresiran za dolazak na Goranovo proljeće. Oduševio me poziv te sam ga radosno prihvatio. Prvi put sam u Hrvatskoj i ovdje sam uz pratnju svoje žene. S nekima od pjesnika koji čitaju ovih dana na festivalu, surađivao sam diljem Europe, no nikada u Hrvatskoj, divno je dobiti ovakvu priliku. Ne želim pretjerivati, ali moram reći da je ova zajednica poput velike obitelji. Dolazimo iz različitih zemalja, govorimo različitim jezicima, no poetski jezik nam je zajednički. Čini mi se kao da je taj jezik – „nadjezik“, i zbližava nas sad u ovo posebno vrijeme, proljeće, sve poradi Ivana Gorana Kovačića.

Program je započeo velikim okupljanjem i polaganjem vijenca na grobu Ivana Gorana Kovačića. Nedugo zatim, svečanost se nastavila u Domu Kulture gdje je program započeo dobrodošlicom dviju učenica područne škole Brod na Kupi, koje su recitirale stihove I. G. Kovačića; „Mali oblak“ i „Srčecu mojem…“, te čitanjem mladih pjesnika, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, čiji su radovi bili pohvaljeni.

polaganje vijenca, autor fotografije: Aleš Suk

Uz topli pozdrav, voditelj programa Goran Čolakhodžić, naglasio je dugovječnost manifestacije koja je zakoračila u sedmo desetljeće njegovanja i spomena na život i djelo Ivana Gorana Kovačića, usprkos vanjskim i domaćim političkim, ekonomskim i društvenim okolnostima koje ponekad, ovoj manifestaciji, nisu bile naklonjene. Također, podsjetio je kako je „Goranovo proljeće“ oduvijek bilo otvoreno za sve pjesničke naraštaje i poetike, te kako upravo na taj način uspijeva iznova podsjećati javnost na ulogu pjesnika i pjesništva u našem društvenom i kulturnom životu. Poezija i umjetnost uopće, trebaju ostati prostorom slobode, podsjetnikom na ono najvrednije i najljudskije za što se uvijek vrijedi boriti, zaključio je i pozvao nagrađenu pjesnikinju Silbu Ljutak. Pročitala je dvije pjesme iz nagrađene zbirke, „Zaljubljenost“ i „Stan“, a žiri je zatim argumentirao dodjelu nagrade: “Radi se o zaokruženom i cjelovitom rukopisu s jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom te pjesničkom svjedočanstvu ženske emancipatorske snage. Pritom se misli na emancipaciju majke od uskogrudne i okrutne male sredine te na emancipaciju kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet“. Miroslav Kirin primio je nagradu „Goranov vijenac“  za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu. Kirin je uz čitanje triju pjesama, održao govor zahvale, neminovno gađajući u srž pjesništva kao prakse:

Svako pisanje, a osobito pjesničko, kreće iz stanovitog gubitka. Ravnoteže. Nešto se divno u životu zaljulalo, stvorile su se pukotine i nismo više ni u što sigurni, treba nam oslonac… jer s poezijom se nikad ne zna, moguće je da ste upravo danas napisali svoju posljednju pjesmu, a moguće je da ćete posve lako nastaviti.

dodjela nagrada, autor fotografije: Aleš Suk

Nagrade je uručio predsjednik Goranovog proljeća, pjesnik Marko Pogačar. Manifestacija se nastavila uz pratnju folklornog zbora i završila kratkim domjenkom. Sljedeća od postaja pjesničke skupine, riječki je „Ex libris“ od 18:30 sati.

Uskoro ćete ma portalu ArtKvart moći čitati razgovore s dobitnicima kao i s predsjednikom Goranovog proljeća, Markom Pogačarom.

Istaknuta fotografija i fotogalerija: Aleš Suk

#Goranovo proljeće #književnost #Lukovdol #poezija #Versopolis

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh