In memoriam: Aleksandar Saša Bukvić (1946. – 2023.)

U Sarajevu je u 74. godini preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono. 

Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odjelu za kiparstvo. Tijekom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu Zvono sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, kolegama s Akademije, počeo je organizirati likovne i druge umjetničke programe, kako bi omogućio mladim ljudima da predstave vlastitu umjetnost. 

Aleksandar Saša Bukvić bio je prijatelj Rijeke i riječke umjetničke scene, na kojoj je također radio i izlagao, bio je dio projekta “Goli otok – Novi hrvatski turizam”, kojega je u Rijeci pokrenuo Multimedijalni centar, posljednji put na Golom otoku bio je 31. kolovoza 2019. godine

Tri godine kasnije, u travnju 1982. godine, sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu Zvono, rad koje se smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas jedina nagrada koja se dodjeljuje mladim umjetnicima i umjetnicama u Bosni i Hercegovini, a čiji je pokretač za BiH Centar savremene umjetnosti (SCCA), nosi naziv Zvono i u zemljama u kojima se dodjeljuje ime dobija po pojedincima ili umjetničkim grupama koji su u vlastitim sredinama pravili pomake na umjetničkoj sceni. 

Umjetnički iskorak grupe Zvono podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na nogometnim stadionima i na obalama rijeka.

Uporedo s radom u grupi Saša Bukvić razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i s grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i izvan njenih granica. Sudionik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozija skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru, poput Plutona s genetskom manom u Zenici, skulpture Miki Mausa u Pančevu i velikih skulptura od terakote u Kikindi. 

Najznačajnije izložbe s grupom Zvono dogodile su se nakon više od trideset godina od njihova osnivanja, poput sudjelovanja na velikoj postavci Art Turning Left u Tate Liverpool na kojoj je predstavljan utjecaj umjetnosti iz cijelog svijeta na ljevičarske ideje od Francuske revolucije do danas.

Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je Jugoslovenskih dokumenata, najznačajnije manifestacije posvećene suvremenoj vizualnoj umjetnosti na tlu Jugoslavije.

Posljednjih godina vodio je galeriju Zvono i aktivno sudjelovao u radu CKA Charlama.

Bio je i vlasnik čuvene sarajevske cafe slastičarne “Jadranka”.

Aleksandar Saša Bukvić bio je prijatelj Rijeke i riječke umjetničke scene, na kojoj je također radio i izlagao, bio je dio projekta “Goli otok – Novi hrvatski turizam”, kojega je u Rijeci pokrenuo Multimedijalni centar, posljednji put na Golom otoku bio je 31. kolovoza 2019. godine.

Aleksandar Saša Bukvić, sudionik MMC-ovog projekta Goli otok – Novi hrvatski turizam. Foto: Goli otok, 2019. godine

Tekst i naslovna fotografija preuzeti su s portala Depo.ba

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh