Na današnji dan Rijeka i Sušak postaju jedan grad. Rijeka.

Na današnji datum, 28. veljače 1948., Rijeka i Sušak su se spojili u jedan grad, prema administrativno-teritorijalnoj podjeli. Nova gradska cjelina formalno je postala jedinstveni grad pod nazivom Rijeka, obuhvaćajući područja dotadašnje Rijeke i Sušaka. Ovom odlukom ukinut je kotar Sušak, a istovremeno je osnovan novi kotar Rijeka. Iako je ova odluka bila povijesna, postoje mišljenja pojedinaca koji vjeruju da je Sušak u ekonomskom i kulturnom smislu više izgubio nego dobio te da je od tog trenutka sustavno zapostavljan.

Gradnja Karolinske ceste u XVIII. stoljeću bila je ključna za stvaranje grada Sušaka. Naselje se razvilo nedaleko od kapele sv. Lovre. Progresu Sušaka pridonijela je i izgradnja Lujzinske ceste koja je povezala Rijeku s Karlovcem. U XIX. stoljeću, zajedno s Trsatom i Vežicom, Sušak je postao posebna upravna općina. Sjedište te općine prvo je bilo na Trsatu, a od 1877. preneseno je na Sušak. U istom stoljeću Sušak je dobio luku, željezničku postaju, gimnaziju, a 1885. izgrađeno je prvo sušačko kupalište. Godine 1919., zajedno s Trsatom, proglašen je gradskom općinom. Kada je Rimskim sporazumom 1924. Rijeka pripojena Italiji, Sušak je postao dio Kraljevine SHS. Unatoč naporima vlasti da ga afirmiraju kao luku, broj stanovnika Sušaka varirao je tijekom godina, s najviše 13,239 stanovnika 1921. i padom na 5472 stanovnika 1931. godine.

Nakon zaključaka mirovne konferencije u Parizu 1947., Rijeka je ponovno pripojena Hrvatskoj, a godine 1948. gradovi Rijeka i Sušak su spojeni, čineći danas sastavni dio Primorsko-goranske županije.

Istaknuta slika: granica između Rijeke i Sušaka 1937., izvor Wikimedia

#hranica #Na današnji dan #obljetnica #Rijeka #Sušak

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh