Nevena Rendeli Vejzović: društvo se mora prilagoditi razvoju i svima omogućiti bolje institucionalne uvjete

Konferencija Women’s Weekend, koja se od danas, četvrtka 7. ožujka, održava u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti predstavlja priliku za okupljanje i zajedničko dijeljenje iskustava, inspiracije i podrške među ženama različitih područja djelovanja. Tijekom tri dana organizirana su predavanja, interaktivne radionice te panel diskusije, kojima se stvara prostor za učenje i rast. Tim povodom razgovarali smo s Nevenom Rendeli Vejzović, idejnom začetnicom i direktoricom projekta.

Prvo izdanje Women’s Weekenda, koje je prošle godine bilo obogaćeno s više od stotinjak predavača i predavačica tijekom dva dana konferencije i tri dana festivala, doživjelo je zaista jak odaziv javnosti. Kako ste uopće došli na ideju organiziranja ovakve jedne konferencije? Možete li s nama podijeliti proces kroz koji ste prolazili od ideje do realizacije?

Već na samom početku mog poduzetničkog puta rodila se ideja da krenem u ovakav projekt, iako tada zaista nisam bila sigurna u kojem smjeru će me odvesti. Činjenica da se to vrijeme poklopilo s početkom pandemije koja je zaustavila sve započete procese i projekte i otkazala baš sve što je planirano i što se trebalo događati u to vrijeme, samo je dodatno pojačala moju želju. Naime, u protekle tri godine prošli smo sve moguće emocije – od nemoći, straha, osjećaja izgubljenosti, do hrabrosti i spoznaje da u životu treba kreirati i koristiti prilike i hrabro željeti ponekad i nemoguće. Tako je za realizaciju prvog Women’s Weekenda trebalo proći nešto više od dvije godine. Sjećam se kako mnogi tada nisu vjerovali u ovaj projekt, ali danas sam presretna jer smo odabrali Rijeku gdje smo rasprodali prvi regionalni Women’s Weekend koji je nadmašio sva naša očekivanja i stao uz bok manifestacijama s tradicijom poput Fiumanke ili Riječkog karnevala. Važna je tu i podrška lokalne zajednice, tu prvenstveno mislim na Grad Rijeku, TZ Rijeke, Primorsko goransku županiju i TZ Kvarnera, koji su prepoznali Women’s Weekend kao važan događaj za grad i turizam.

Koliko su žene danas stvarno ravnopravne u društvu i što se može poduzeti kako bi se poboljšao njihov položaj? – glavna je tema ovogodišnjeg Women’s Weekenda. Gdje i na koji način vidite ulogu žene u suvremenom društvu? Kako doživljavate suvremeno društvo?

Preslikat ću to na projekte u koje sam uključena, poput Weekend Media Festivala i Weekend Food Festivala. Naime, projekt uvijek kreće iz potrebe nas koji ga stvaramo, pa tako danas imamo jako puno različitih konferencija na kojima su najčešće muškarci glavni likovi na pozornicama i prepričavaju svoja iskustva, daju nam savjete, preporuke i govore kako bismo nešto trebali raditi. Naravno, organizatori uvijek žele imati vodeće ljude određenih organizacija i institucija, a to su onda opet – muškarci. Zato je moj cilj bio dati prostor i vrijeme ženama i staviti ih u fokus. Prečesto nas se sklanja s puta, a ponekad to radimo i same, iako itekako imamo što reći o o svojim životnim pričama, karijerama i putu k uspjehu. Zato su ovdje, u Rijeci, žene centar događanja i cilj je okupiti ih s namjerom da se educiraju, povežu i pri tom se zabave.


Ciljevi ove konferencije su povezivanje i osnaživanje žena te, kako stoji na službenoj stranici konferencije, „podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vrijeme za sebe”. Kako VI pronalazite vrijeme za sebe?

Teško, ali zaista se trudim da uspijem svaki dan učiniti nešto samo za sebe. Trčim na sve strane, trudim se stići napraviti sve što sam zamislila i svakodnevno i stalno učim. Svjesna sam da moram stati, udahnuti i preispitati to što činim, a tada kradem te vrijedne minute u kojima se preispitujem, preslagujem i radim na tome da budem bolja. I to prvenstveno sebi. Jer jedino tako mogu biti bolja i u ostalim ulogama, kao mama, supruga, kćer, kolegica, prijateljica.

Women’s Weekend je mjesto za podršku i osnaživanje žena gdje, istaknute predavačice i panelisti govore o aktualnim temama koje uključuju žene u biznisu, financijsku slobodu i samostalnost, evoluciju ženskog zdravlja, budućnost poslovanja, status žena u društvu te usklađivanju svih ženskih uloga poput majčinstva, karijere, ali i slobodnog vremena. Ipak, u cijelu je priču, zbog stvaranja ravnopravnog i zdravog društva, nužno uključiti i osobe muškoga roda. Na koji način to činite i na kakve reakcije putem nailazite?

Pozornicu Women’s Weekenda sam prvenstveno namijenila ženama, ali to nikako ne znači da isključujem muškarce i da ih nema. Dapače, ima ih i i treba ih biti i na pozornici i u publici, jer ne bi imalo baš nikakvog smisla da se žalimo samo jedne drugima ili da samo mi razmjenjujemo ideje i mogućnosti kako društvo učiniti boljim. Potrebni su nam i podrška i razumijevanje upravo onih koji još uvijek moć drže u svojim rukama. Zato mi je posebno drago da ove godine u Rijeku dolazi guverner HNB-a, Boris Vujčić koji će govoriti o financijskoj pismenosti, kao i da ćemo govoriti o temama poput važnosti muške podrške u osnaživanju žena i razlikama i sličnostima u muškom i ženskom liderstvu.


Vjerujete da emancipacija žena leži u ostvarivanju financijske neovisnosti, a osim financijske pismenosti, koji su po Vama ključni faktori za emancipaciju žene?

Drago mi je da ove godine otvaramo jako važnu temu financijske pismenosti, jer je ona bitna stavka u osnaživanju žena i ostvarivanju ravnopravnog društva. Smatram da emancipacija žena leži prvenstveno u ostvarivanju financijske neovisnosti i postizanju rodne ravnopravnosti i potpunom ukidanju rodne diskriminacije. Sve to ženi omogućuje neovisnosti, slobodu odabira i načina i stila i kvalitete života. Emancipirana žena je snažna i svjesna da život čine i pobjede i porazi, ali da je na njezinom putu ne ograničavaju faktori nametnuti isključivo zato što je žena.

Konferencija je zamišljena kao platforma za osnaživanje i podršku. Što nam možete reći o vlastitom traganju za samoostvarenjem? Koliko je, prema Vašem mišljenju i iskustvu, važna podrška? Gdje imate podršku? Iz čega crpite snagu?

Balansiram, iz dana u dan. Ali itekako mi je važna podrška u obitelji, posebno muža i baka servisa. Važno je da zadnjih godina sve više govorimo o balansu poslovnog i privatnog života i vjerujem da će ta tema biti ključna u godinama koje dolaze, a o tome ćemo govoriti i ove godine na konferenciji. Sigurna sam da moramo doći do točke kada ćemo povući crtu i reći: „Ovako više ne ide”. To znači da i dalje nemamo dovoljnu podršku i da se društvo mora prilagoditi razvoju i omogućiti bolje institucionalne uvjete – od vrtića do škola i svih institucija koje bi trebale uskočiti i preuzeti dio svoje odgovornosti pa sve do ravnopravne podjele uloga u obitelji.

Istaknuta fotografija: Nevena Rendeli Vejzović

#Nevena Randeli #ravnopravno društvo #razgovor #Women's Weekend #ŽENA

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh