Preuzeto s: https://mmsu.hr/dogadaji/kud-plovi-ovaj-oblak-izlozba-iz-zbirke-mmsu/ (7.6.2023)

„Kud plovi ovaj oblak?”, MMSU Rijeka

Povodom Dana grada Rijeke u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, 14. lipnja u 20 sati, otvara se izložba „Kud plovi ovaj oblak”, predstavljajući rjeđe izlagane autorice i autore, čiji su radovi nastali početkom 2000-ih.

Danas je oblak središnja metafora interneta: globalni sustav velike moći i energije koji ipak zadržava auru nečega pojmovnog i numinoznog, nečega što je gotovo nemoguće shvatiti. (…) Navikavamo se oslanjati se na njega, a gotovo da nemamo pojma tome što mu povjeravamo i čemu to povjeravamo. (James Bridle, Novo mračno doba, Rad i misao, Rijeka-Zagreb, 2019.)

“Koncepcija izložbenog serijala kojom prezentiramo muzejsku kolekciju predlaže komunikativne pojmove: informacijski oblak, tijelo kao digitalna slika, bijeg od stvarnosti, lažni identiteti, hiperbirokratizacija, izolacija. Da bi se izbjegao zamor informativno usmjerenim, kronološkim prezentacijama, u ovogodišnjem izdanju predstavljamo tematsku izložbu radova, uglavnom instalacija koje rijetko izlažemo, jer su prostorno zahtjevne i postavom kompleksne. Nadovezujemo se na serijal Upute za gledanje: Što bi tijelo htjelo? (2018.) te Riječi za gledanje (2022.), kojima u nedostatku stalnog postava i većeg izložbenog prostora, predstavljamo isječke iz različitih muzejskih zbirki (…)”

“Naslovom Kud plovi ovaj oblak usmjereni smo na informacijski oblak kao metaforu globalnog društva i prisile komunikacijske umreženosti. Dok je stari (sveti) čovjek bio opsjednut nebom, moderni čovjek fasciniran je nadmoći informacijskog oblaka i njegovom svjedočenju trenutku ovdje i sada, bez mogućnosti predaha i odmaka. Bez obzira na to što ne izlažemo recentnu medijsku umjetnost, izložbom ispostavljamo simultani doživljaj realnog i virtualnog, čiju dvoznačnost možemo opisati kao svojevrsnu stereo-stvarnost. S glavom u oblacima sve lakše zaboravljamo na osjećaj vlastitog tijela, potiskujemo užitak neposrednog razgovora i pribjegavamo razmjeni informacija s onima koje nikada nismo ugledali svojim očima.”

Iz zbirke su izloženi umjetnice i umjetnici: Igor Grubić, Zlatko Kopljar, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović, Nika Radić, David Smithson, Izabela Peculić Stančić, Damir Žižić i Kristian Kožul, kolektiv „The Moving Crew“, a pozvani su: Petra Mrša, Zvonimir Pliskovac te Marina Rajšić.

Kustosice izložbe su Ksenija Orelj te Sabina Salamon, stručna je suradnica Ljiljana Kolešnik, a za vizualni su identitet odgovorni Ana Tomić te Marino Krstačić-Furić.

Fotografija s naslovnice: Foto: The Moving Crew, What’s inside ideal x, 2010.; izvor: MMSU

#Andreja Kulunčić #Damir Žižić #David Smithson #Igor Grubić #Izabela Peculić Stančić #Kristian Kožul #Ksenija Orelj #Ljiljana Kolešnik #Marina Rajšić #MMSU #Muzej moderne i suvremene umjetnosri #Nina Radić #Petra Mrša #Sabina Salamon #Siniša Labrović #The Moving Crew #Zlatko Kopljar #Zvonimir Pliskovac

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh