Domagoj Ivić (Gradske bitange): Svatko ima tu neku dozu lokalpatriotizma, ali i averzije prema nekim stvarima u svom rodnom gradu

O 13. izdanju RockLivea u Koprivnici teško je pronaći prikladne riječi kojima bi se uspjelo dočarati. U sva tri dana festivala prisutnim kamperima i posjetiteljima bila je dostupna raznovrsna glazba, od već poznatih izvođača do onih koji tek prikupljaju svoju publiku. Zaista, tko god je uspio doći na Kampus i poslušati što se nudilo, otišao je kući zadovoljan. Osim sjajnih izvedbi scenskih veterana poput Partibrejkersa i Antitodora, mlađi bendovi poput Šize, Idem i Gradskih bitangi su također uspjeli parirati kvalitetom svojim poznatijim glazbenim kolegama.


Gradske bitange su rock bend iz Valpova formiran 2018. godine. Do sada su objavili četiri singla u kojima se vidi širok raspon utjecaja na njihov zvuk, a svoj će debitantski album izbaciti ove jeseni. Trenutni sastav čine: Domagoj Ivić (vokal), Matko Varžić (bubnjevi), Noa Bolkovac (bas gitara) i Mislav Sušić (solo gitara).


Gradske bitange su otvorile treći i posljednji dan RockLivea, a s njihovim vokalistom Domagojem Ivićem sam razgovarao za vrijeme svirke Partibrejkersa. Uz Canetov show u pozadini, popričali smo o zvuku i inspiracijama Gradskih bitangi, suradnji sa Supervalom kao i tematici budućeg albuma, između ostalog.


Kako biste opisali vaš zvuk?
Naš sound je mješavina svega živoga što slušamo. Što se tiče pisanja, nikad ne radim s premisom o tome kako stvar treba zvučati, već to dolazi pasivno, stvar te sama odvede nekud i tek kad ju napišem shvatim o čemu se tu zapravo radi. To je sve zapravo produkt nekih pasivnih utjecaja onog čemu si izložen i što slušaš. Sad, kroz godine se to izmijenjalo, počeli smo s nekim prljavijim soundom pa prešli na neki mekši i laganiji, a nove stvari sada imaju čak i neki totalno drugačiji “reggae Rundek” đir.

Iz kojih prethodnika crpite najveću inspiraciju, osim Rundeka?
Ono što slušam od domaće glazbe su tipa Rundek, Pipsi, Azra, Pun Kufer tako to, ali u principu najviše što slušam u zadnjih godinu i pol/dvije su Cohen, Dylan, Gregory Alan Isakov, Ben Howard, Springsteen… taj neki đir više.


Kako je nastao vaš studio u maloj kućici u Valpovu?
Preuredili smo jednu veliku prostoriju u mojoj kući u improvizirani studio u nekih dan-dva. Sredili smo akustiku u prostoru i dofurali svu opremu. Mislim, mi smo inače uvijek znali snimati. Mene je to zanimalo otkada smo počeli svirati, a i trenutno sam polaznik MPA [Škola glazbene produkcije i multimedije], tako da imam iskustva na tom području. Sve stvari smo snimili sami, odradili live tracking cijelog albuma i nešto overdubova. Jedino sam vokale snimio nešto kasnije jer me neka bolest saprala, pa nisam mogao uopće pjevati.


A svirke u dvorcu Prandau-Normann? Kako je do toga došlo?
U dvorcu se otkad znam za sebe organiziraju svirke. Otkad sam bio klinjo uvijek je bilo tih evenata, a i mi smo tamo odradili svoje prve „veće” gigove. U biti u Valpovu se na redovitoj bazi događaju veći eventi, na kojima bude stvarno dobrih izvođača, na što bi Valpovčani stvarno trebali biti ponosni.


Kako ste završili na Supervalovoj kompilaciji?
Za Supervalovu kompilaciju je postojala neka vrsta ankete gdje su ljudi glasali kojih deset bendova žele vidjeti na ploči, tako da smo bili izglasani od strane publike.


Što to čini „grad“ u vašem istoimenom singlu? Je li postojala neka preciznija geografska lokacija ili je nešto drugo u pitanju?
U svakom gradu se vrti ista priča. Svatko ima tu neku dozu lokalpatriotizma, ali i dozu averzije prema nekim stvarima u svom rodnom gradu, mada mislim što se tiče našeg grada, stvarno se u zadnjih par godina nemamo na što žaliti. Pjesma je više u tom nekom điru da objektivizira grad na način na koji svatko u njemu može prepoznati neku svoju sredinu i probleme s kojima se u njoj susreće.

Kojih će se temi držati vaš debitantski album i kada ga možemo očekivati na streaming platformama?
Album će se pretežito držati „gradske” i urbane tematike. Većina stvari na njemu ima neke povezanosti s gradom. Album će izaći nekada na jesen. Stvarno ne mogu ništa točnije reći zato što ima hrpu stvari za izorganizirati, dosta je teško to sve pogoditi kad radimo sami. Ali, eto, ja se nadam negdje na jesen, tako nešto. Bit će osam stvari na albumu, i to stvari koje smo do sada peglali, a također planiramo i neku promociju albuma, a o tome ćemo sve potrebne informacije objavljivati na društvenim mrežama.


Istaknuta fotografija: Luna Bogdanović

#Domagoj Ivić #Gradske bitange #KOprivnica #razgovor #RockLive

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh