„Arijadnina nit”: izložba umjetnice ojoMAGico u suradnji s udrugom SOS Rijeka

U petak, 8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, riječka umjetnica Jadranka Lacković umjetničkog imena ojoMAGico, u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava,otvorit će izložbu „Arijadnina nit” u Book caffeu Dnevni boravak s početkom u 20:00 sati


Izložba predstavlja početak istoimenog projekta te nastavak dugogodišnje suradnje između umjetnice i Udruge. Prema starogrčkom mitu, Arijadna, kći kralja Minosa, pomogla je Tezeju, junaku koji je došao na Kretu kako bi ubio Minotaura, čudovište koje je živjelo u Labirintu. Dala mu je klupko pređe koje je Tezej odmotao dok je bio unutar Labirinta. Nakon što je ubio Minotaura, Tezej je slijedio nit natrag do ulaza, ponovno se sastao s Arijadnom i uspio pobjeći s Krete. Isto tako, ženama koje se suočavaju s partnerskim i seksualnim nasiljem, potrebna je nit koja će ih nakon borbe vratiti njima samima.

Suradnja Jadranke Lacković i SOS Rijeka započela je 2021. kada je oslikala zidove prostora udruge. Njezin mural obiluje detaljima i simboličkim motivima poput cvjetova lopoča i vodenih nimfi. Unutar njega mogu se pronaći žene različitih identiteta, s kojima se svaka posjetiteljica može poistovjetiti. Simbolika motiva odražava duboku povezanost s prirodom, mitologijom i duhovnim temama, što je karakteristično za Jadrankin umjetnički izričaj.

Nakon pozitivnih reakcija žena koje dolaze u Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, priča započeta muralom nastavila se razvijati. Tijekom projekta „Arijadnina nit”, koji će se provoditi u 2024. i 2025. , Jadranka će izrađivati ilustracije za asocijativne karte, terapijski alat koji će psihologinje moći koristiti u svojem radu.
Ilustracije će nastaviti istraživati teme ženske podrške, osnaživanja i povezanosti s prirodom.
Prvih deset ilustracija bit će izloženo upravo na izložbi u Dnevnom boravku povodom Međunarodnog dana žena.

Jadranka Lacković, magistra primijenjenih umjetnosti, istaknuta je akademska slikarica i muralistica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Rođena je u Rijeci 1986. Likovnu izobrazbu započela je na LIADO-u (Likovno Istraživački Atelier Darovitih Osnovnoškolaca), nakon čega upisuje Srednju školu za primijenjenu umjetnost, smjer industrijski dizajn. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih
umjetnosti u Rijeci. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, gdje je radila na kazališnim predstavama i kratkim filmovima. Godine 2015., zajedno s kolegicama Dunjom Kodrnja i Marijom Kajapi, pokreće kreativni atelijer ArtMašina, gdje promoviraju vizualnu kulturu i praktične DIY vještine u svakodnevnom životu. ArtMašina niz godina surađuje sa švicarskom školom ISZL (International School of Zug and Luzern), festivalom Tobogan, Dječjom Kućom, Dječjim odjelom Stribor Gradske knjižnice te Kastavskim kulturnim letom. Jadranka je 2010. počela stvarati u domeni street arta i ilustracije pod imenom ojoMAGico. Njezini murali krase gradske fasade u Rijeci, Beogradu, Koprivnici, Sisku, Opuzenu, a od nedavno i centru Bruxellesa. Potonji mural nastao je u travnju 2021., kada je kao predstavnica Balkana sudjelovala na 15. Balkan Trafik Festivalu. Neki od njezinih zapaženih radova uključuju oslikavanje prostora udruge SOS – centar za nenasilje i ljudska prava, jaslica neurološkog odjela Dječje bolnice na Kantridi, hodnika istražnog zatvora u Rijeci, prostorije za obiteljske posjete zatvora u Puli (u sklopu projekta Melinde Šefčić „Sloboda stvaranja Laboratorija za učenje”, udruge UZOR, vanjske fasade Osnovne škole Viktorovac u Sisku (u suradnji s kolegicom Janom Danilović iz Beograda) te zgrade Crvenog križa u Koprivnici. Jadranka iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu s djecom, koje je, između ostalog, usavršavala godinama vodeći radionice na festivalima poput Špancirfesta (Varaždin), Festivala uličnih čarobnjaka (Pula, Novigrad i Labin) te Međunarodnog dječjeg
festivala u Šibeniku.

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava najstarija je udruga za pomoć žrtvama nasilja u Rijeci, koja djeluje od 1991. Udruga provodi četiri međusobno povezana i, kroz projekte isprepletena, programska područja, koja temelji na vlastitim vrijednostima, misiji i viziji. Pružanje pomoći i podrške žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja oživotvoruje se prvenstveno kroz Savjetovalište udruge. U Savjetovalištu osobe mogu primiti besplatnu psihološku i primarnu pravnu pomoć i podršku na jednom mjestu, u sigurnoj i povjerljivoj okolini. Jedine su pružateljice usluga žrtvama seksualnog nasilja na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Preventivni i edukativni program nastao je s ciljem smanjenja pojavnosti nasilja u budućnosti. Iskustvo rada usmjerilo je udrugu prema zaključku da je izravan rad sa žrtvama svojevrsno „gašenje požara”, dok stvarna društvena promjena ovisi o sustavnom preventivnom radu, kako do nasilja ne bi niti došlo.
Zagovaranje i lobiranje za društvene promjene provode se kroz međusektorsku suradnju s institucijama na jednoj strani te feministički i ljudskopravaški aktivizam na drugoj. Kroz participativno građanstvo, aktivno sudjelovanje civilnog sektora u donošenju odluka te takozvanu watchdog ulogu, doprinosimo demokratizaciji i društvenom razvoju. Društvo nenasilja programski je pravac kroz koji udruga nastoji povećati razinu svijesti i kapacitet građanstva za prepoznavanje nasilja, reagiranje na nasilje te pružanje podrške žrtvama nasilja, a to postižu kroz aktivističke intervencije u javnom prostoru, zajedničke projekte s kulturnim i umjetničkim sektorom te suradnju s medijima.

„Slijedi me do izlaza” – otvorenjem izložbe „Arijadnina nit” umjetnica Jadranka Lacković i udruga SOS Rijeka šalju zajedničku poruku povodom Međunarodnog dana žena.

Istaknuti vizual: dio vizuala za izložbu „Arijadnina nit” umjetnice Jadranke Lacković

#Book caffe Dnevni boravak #Izložba #Jadranka Lacković #ojoMAGico #Udruga SOS

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh