Cresko ljetno buđenje

Puno odlične zabave očekuje posjetitelje otoka Cresa ovog tjedna uz brojna događanja za velike i male. Klapske i jazz večeri, Creska butega, besplatna vođena tura, Teatar na Pjaceti, svečano otvorenje 34. Lubeničkih glazbenih večeri i Ljetni karneval pozivaju na otok Cres.
Ponedjeljci su na Cresu u znaku klapske pjesme uz koncerte u brojnim mjestima na otoku, utorak nudi besplatnu vođenu turu na engleskom jeziku i sajam lokalnih proizvoda Creska butega dok je srijeda rezervirana za jazz koncerte i radionice filcanja vune u organizaciji creske Rute.
Od srijede, 12. srpnja započinju Cres Summer Jazz Nights, ciklus jazz koncerata u sklopu kojih će glazba putovati otokom sve do 16. kolovoza, uz koncerte 12. srpnja u Cresu, 19. srpnja u Martinšćici, 26. srpnja u Lubenicama, 2. kolovoza u Valunu, 9 . kolovoza u Belom i 16. kolovoza u Cresu. Cres Summer Jazz Quartet čine Filip Flego (gitara), Vanja Čerić (klavijatura i vokal), Robert Mikuljan (truba) i Rajko Ergić, (bubanj).
Od četvrtka, 13. srpnja do subote, 22. srpnja u Cresu se održava vrlo popularni Teatar na Pjaceti koji i ove godine donosi niz atraktivnih kazališnih predstava za djecu i odrasle. Teatar na Pjaceti započinje 13. srpnja predstavom „Cvrčak i Mrav“ Teatra Oz, zatim će se 16. srpnja održati predstava za djecu kazališne skupine Ivana Brlić Mažuranić „Tunja“, 17. srpnja održat će se predstava za odrasle „Kalafat i batana“, a 18. srpnja predstava za odrasle „Samo jedna žena“ u izvedbi Gala teatra, 19. srpnja Kazalište Virovitica održat će predstavu za djecu „Bajke…i još nešto“, 21. srpnja Ri Teatar predstavit će predstavu za djecu „Zbrko i Oli“, a 22. srpnja predstavu za odrasle „Ljubav je na Vrelu“. Sve predstave se održavaju na pitoresknom trgu Pjaceta u gradu Cresu i započinju u 21:00 sat uz slobodan ulaz.

Lubeničke glazbene večeri, Walter Salković

U petak, 14. srpnja započinju poznate 34. Lubeničke glazbene večeri koje će nam sve do 18. kolovoza svakog petka pružati vrhunske glazbene poslastice u bajkovitim Lubenicama. Podizanje festivalske zastave i ove će godine obilježiti početak ovog poznatog festivala, a koje će upriličiti izvedba operete Grofica Marica u koprodukciji HNK Varaždin i Opere bb Zagreb uz dirigenta Igora Vlajnića i režisera Dejana Jakovljevića. Popularna opereta mađarskog skladatelja Emmericha Kàlmàna, u izvorniku naziva Gräfin Mariza, opereta je u tri čina koja je praizvedena u Beču 28. veljače 1924., a u centru radnje je samostalna, bogata, lijepa i duhovita grofica koja se poželi riješiti brojnih udvarača koji jure za njom zbog njezinog novca, i jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika kako bi je pustili da u miru očekuje pravu ljubav. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira, a kako je ova zanimljiva priča završila vidjet će posjetitelji u Lubenicama. U sklopu Lubeničkih glazbenih večeri nastupit će 21. srpnja gitaristički trio „Evocacion“ (Lovro Petretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković), 28. srpnja održat će se koncert mezzosopranistice Helene Lucić Šego uz pratnju Tajane Vukelić Peić na harfi, 11. kolovoza nastupit će Terezija Cukrov na klaviru, a 18. kolovoza Shiva Beyond Sound Trio koji će i zatvoriti ovogodišnje Lubeničke glazbene večeri. Svi koncerti započinju u 21:00 sat uz slobodan ulaz.
Petak, 14. srpnja ugostit će i zanimljivo događanje „Samo za decu na dige“ u Valunu u sklopu kojeg će se s početkom u 20.00 sati održati kazališna predstava za djecu „Cvrčak i mrav“, dok će se na glavnom gradskom trgu u Cresu održati Creska butega.
U subotu, 15. srpnja održat će se Ljetni karneval, jedno od najšarenijih i najveselijih creskih događanja koje se održava u organizaciji Karnevalske udruge Vežgani Cres i TZG Cres. Vesela povorka krenut će u 20:00 sati od gradskih vrata na Šetalištu 20. travnja ulicom Creskog statuta do Trga Frane Petrića gdje će se održati veliko finale. Program će voditi Borna Šmer, a za zabavu do dugo u noć zadužena je popularna grupa Fiesta.
Brojni posjetitelji otoka mogu uživati i u atraktivnim izložbama. Creski muzej domaćin je dvjema izložbama, tako se u renesansnoj palači Arsan, koja je dom Creskog muzeja, sve do kraja srpnja mogu razgledati izložbe „Plavica – tvornica za preradu ribe“ i „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“. Od početka kolovoza svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u izložbi “Kvarnerski motivi”, koju priprema creski umjetnik Josip Pope. Beli nudi atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljive izložbe o pionirima proizvodnje eteričnog ulja te povijesti brodarstva i brodogradnje u muzeju Andrija Linardić.
Više informacija potražite na www.visitCres.hr

#Ljetni karneval #Lubeničke glazbene večeri #TZ Cres

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh