Dejan Kaludjerović u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

U utorak, 12. ožujka, s početkom u 18:00 sati, Muzej moderne i suvremene umjetnosti predstavit će umjetnički rad Dejana Kaludjerovića u atriju svoga prostora

Dejan Kaludjerović boravi u Rijeci od 7. ožujka, gdje intenzivno radi na produkciji novog rada unutar svoje serije „Conversations / Razgovori“. Ovaj umjetnički projekt, pokrenut 2013. godine, temelji se na intervjuima s djecom uzrasta od 6 do 10 godina. Do sada je intervjuirao preko 50 djece iz različitih socijalno-ekonomskih i kulturnih konteksta, obavljajući intervjue tijekom umjetničkih rezidencija diljem svijeta, uključujući zemlje poput Ukrajine, Rusije, Azerbajdžana, Izraela, Irana, Slovenije, Austrije i Srbije. Kaludjerović će predstaviti dva ključna rada tijekom ovog događaja u MMSU: „Conversation WMW“ iz 2017. godine, instalaciju koja se sastoji od elemenata već postojećih verzija radova iz serije „Razgovori“, te „I Don’t Know That Word…Yet“ (2022./2023.), operu temeljenu na prethodnim intervjuima prenesenu u peterokanalni video i zvučnu instalaciju u galerijskom prostoru. Umjetnik će također raspravljati o svom radu „1. maj, 1977.” (2014.), nagrađenom na 55. Oktobarskom salonu u Beogradu, gdje dekonstruira mali čin nasilja zabilježen u obiteljskom 8mm videu. Dejan Kaludjerović, kako ga opisuje Seamus Kealy, istražuje svakodnevne utjecaje moći, kulture, jezika, vjerovanja i zakona na tijelo i um. Ovaj događaj predstavljanja omogućit će publici da dublje razumije umjetnikov rad i pristup njegovom istraživanju.

Ovaj projekt ostvaren je u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov, uz podršku „Culture Moves Europe“, Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Istaknuta fotografija: Dejan Kaludjerović, Conversations-WMW-Weltmusuem-Wien

#Dejan Kaludjerović #intervju #Izložba #MMSU Rijeka #projekt

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh