„I je i nije” u HKD-u

Hrvatski kulturni dom na Sušaku u ponedjeljak 22.1. u 20:00 sati ugošćuje hvaljenu predstavu „I je i nije” autorice i koreografkinje Ksenije Zec, s Jelenom Miholjević i Liviom Badurinom u glavnim ulogama. Predstava je zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit.

Usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma, u mislima na nekom ugodnijem mjestu, puno primjerenijem i skrojenom po njihovoj mjeri; tako osjećaju se lica u novoj predstavi Teatra Exit i de facta, koja pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma?

Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe.

Istraživački proces na tragu je  zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevnice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje – i funkcioniranje – zdravih, odraslih osoba.

Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje da se svijet promatra očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njene stalne pratilje – kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo „izmaštane”, situacije koje pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju  s drugim ljudima.

Istaknuta slika: scena iz predstave „I je i nije”

#HKD na Sušaku #I je i nije #Ksenija Zec #predstava #Teatar Exit.

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh