Ivan Skvrce u ime umjetnika: tražimo mirno okončanje Florinog spora

Na svom je Facebook profilu, Ivan Skvrce doc. dr. art (ALU Zagreb), ujedno član strukovnog udruženja HDLU, pozvao sve članove da se očituju nadolazećoj Godišnjoj skupštini, a koja će održati ovog četvrtka, s početkom u 19 sati, u Klubu Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Ključna točka Skupštine, upravo je ona koja se tiče žalbenog spora vezanog uz Florin dom, a kojeg je, prisjetimo se, HDLU (Zagreb) uputio Trgovačkom sudu u Dubrovniku, kako bi tamošnji, oporukom naslijeđeni izlagački prostor – upisao u svoje vlasništvo.

Na Skupštini se izglasavaju vrlo važne odluke, a svi članovi nisu valjano upućeni ni pozvani, zato Vam se i obraćamo ovim putem i šaljemo dnevni red Skupštine u prilogu ukoliko ga niste zaprimili.

Ivan Skvrce, Facebook objava

Apel članovima za odazivom, putem svojeg Facebook profila uputila je i Galerija Flora:

Iako je odlukom suda vlasništvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik nad Florinim domom pravno utvrđeno, HDLU u Zagrebu ignorira ovu činjenicu i svoju Žalbu nad ovom presudom, podnesenu Trgovačkom sudu u Dubrovniku (…) Apeliramo na kolege umjetnike redovite članove HDLU da se odazovu Skupštini i glasaju po svojoj savjesti. Apeliramo i na sve članove HDLU koji neće imati pravo glasa da se odazovu Skupštini i da svi zajedno dočekaju odluku svoje udruge koju će izglasati umjetnici redoviti članovi HDLU u Zagrebu (link)

Poziv članovima HDLU-a umjetnika Ivana Skvrcea objavljen na njegovom Facebook profilu, prenosimo u cijelosti:

Poštovani/e umjetnici/ce, članovi i članice naše udruge Hdlu!

Obraćamo Vam se jer ne znamo da li ste primili poziv za Skupštinu Hdlu-a koja će se održati u srijedu, 06.03. 2024. u 19 sati u Meštrovićevom paviljonu, ali znamo da mnogi članovi naše udruge nisu dobili poziv. Na Skupštini se izglasavaju vrlo važne odluke, a svi članovi nisu valjano upućeni ni pozvani, zato Vam se i obraćamo ovim putem i šaljemo dnevni red Skupštine u prilogu ukoliko ga niste zaprimili.

Vezanu uz točku dnevnog reda, 4. FLORIN DOM – prijedlog 1: Upravni odbor HDLU i prijedlog 2: Ivan Skvrce koja se stavlja na glasanje, pozivamo Vas i tražimo potporu za inicijativu kojom, kao članovi i članice Hdlu-a tražimo da Skupština naše udruge, kao najviše tijelo odlučivanja i upravljanja povuče sve žalbene postupke prema Hdlu Dubrovnik, upućene pravnim putem s ciljem opovrgavanja uknjiženja Hdlu-a Dubrovnik kao vlasnika Florinog doma, jer nismo suglasni i ne slažemo se s namjerom i strategijom oduzimanja vlasništva Hdlu-u Dubrovnik, niti vidimo razlog niti svoje pravo stjecanja vlasništva naše udruge nad Florinim domom u Dubrovniku.

Pokretanje pravnog postupka za stjecanjem vlasničkih prava nad Florinim domom u Dubrovniku, kao Skupština nikad nismo podržali, nije nas se pitalo za mišljenje niti nam je za to pravovremeno pružena prilika. Upravo zbog toga naglašavamo da je ovaj pravni postupak samo jedan od pravnih postupaka koje naša udruga rješava već godinama s #nekretninama# odnosno da ih ipak nazovemo pravim imenom, prostorima za djelovanje umjetnika.

Ovaj dugotrajni i mučni spor sa HDLU Dubrovnik traje od 2007. godine i mi kao udruga smo ga započeli s pravnim zahtjevom da postanemo vlasnici Florinog doma. Sve pravne postupke za dokazivanjem vlasništva nad Florinim domom smo od tada izgubili na sudu kao pravno neosnovane, i činjenica je da HDLU Dubrovnik od travnja 2021. vlasnik Florinog doma, što je, ako imamo imalo razuma i savjesti ogroman korak za sve umjetnike i sve strukovne umjetničke udruge u Hrvatskoj koje na ovaj način mogu samostalno, izvan institucionalno, slobodno, ravnopravno, miroljubivo i konstruktivno djelovati na korist svih umjetnika u Hrvatskoj.

Smatramo da je baš upravo sada vrijeme da, napokon, kao najviše tijelo upravljanja, kao Skupština HDLU, odnosno svi članovi zajedno, odlučimo da li smo za to da se navedeni pravni spor za oduzimanjem vlasništva drugoj udruzi u Dubrovniku nastavi u naše ime ili obustavi.

Dakle, podsjećamo I naglašavamo ovim putem da u srijedu 06.03.2024. u 19 sati na Skupštini imamo pravo i priliku a mišljenja smo i obavezu da se nedvosmisleno izjasnimo o sljedećem: da li mi kao članovi Hdlu u Zagrebu imamo razlog, motiv i pravo da na osnovu toga što smo u glavnom gradu Republike Hrvatske i na osnovu toga što pripadamo najbrojnijoj strukovnoj udruzi likovnih i multimedijalnih umjetnika u Hrvatskoj, imamo i dužnost sudski tražiti da se Florin dom u Dubrovniku u vlasništvu Hdlu Dubrovnik potražuje i upiše kao naše vlasništvo.

Smatramo da kao članovi Skupštine, najvišeg tijela upravljanja i odlučivanja, glasanjem možemo obvezati upravu da u ime naše udruge, u ime nas članova umjetnika odustane od žalbenog zahtjeva protiv kolegica i kolega umjetnika u Dubrovniku. To je izbor koji predlažemo i smatramo jedinim ispravnim u namjeri da se krene u mirno okončanje ovog postupka.

Naslovna fotografija: Galerija Flora, Facebook

#Flora #Florin dom #HDLU #Ivan Skvrce #Trgovački sud u Dubrovniku

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh