Monteverdi u Verdijevoj: Koncertni dragulj u nedjelju u „Zajcu“

Monumentalno djelo Claudija Monteverdija, Vespro della Beata Vergine (Večernje Blažene Djevice) bit će izvedeno u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju 10. prosinca 2023., na koncertu „Monteverdi u Verdijevoj“ u 19:30 sati. Ovo će raskošno djelo izvesti Zbor hrvatske radiotelevizije i instrumentalni ansambl Concerto dei Venti pod dirigentskim vodstvom maestra Tomislava Fačinija.

Jedno od najljepših i najambicioznijih vokalno-instrumentalnih ostvarenja sakralne glazbe ranog baroka, tiskano 1610., moćno je, melodično, bogato zvukovnim bojama i ponekad bolno lijepo remek-djelo kojem nema premca u sakralnoj glazbi toga doba. Nastalo u prijelaznom razdoblju između renesanse i baroka, sadrži spektakularne zborske dionice i dionice za jedan ili više solo glasova.

Djelo je to također koje se rijetko izvodi u Hrvatskoj, a još rjeđe s autentičnim povijesnim instrumentima kakve njeguje ansambl Concerto dei venti zahvaljujući svojoj posvećenosti povijesno osviještenoj izvedbi repertoara renesanse i ranoga baroka. Temelj ansambla su puhački instrumenti – korneti i barokni tromboni ‒ kao idealna harmonijska dopuna ljudskim glasovima. Školovani na Visokoj umjetničkoj školi u Bremenu, članovi ansambla već iza sebe imaju hvaljene suradnje s maestrom Tomislavom Fačinijem i Zborom HRT-a (na opusu Tomasa Cecchinija).

Claudio Monteverdi najveći je glazbeni inovator na prijelazu renesanse u barok, skladatelj prvih do danas sačuvanih opera, koje su i danas na repertoaru, genij glazbene ekspresije koji je u svom prepoznatljivom glazbenom jeziku punom poleta, ritmičnosti i lakoće uspijevao postići i emocionalnu dubinu, iznijansiranost izraza i raspoloženja. S podjednakom je lakoćom skladao svjetovne madrigale i operu i duhovnu glazbu, unoseći u crkvenu glazbu dašak svjetovnosti i životnosti. Vespro della Beata Vergine veličanstveno je djelo Claudija Monteverdija, svojevrsni kompendij svih vrsta tada moderne glazbe: djelo je to raskošne raznolikosti, od grandioznih uglazbljenja psalama u venecijanskoj maniri, virtuozne glazbe za solo glasove, instrumentalnih koncertantnih ulomaka koji su služili kao interludiji tijekom službe, a nije Monteverdi prezao čak ni od pokušaja da se glazbom nalik opernoj postigne ekspresivnost i emocionalna vrijednost riječi u veličanstvenom Magnificatu.

Istaknuta slika: Tomsilav Fačini i zbor HRT-a

#HNK Ivan pl. Zajc #koncert #Monteverdi u Verdijevoj #tOMISLAV fAČINI #zbor HRT

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh