22. Matetićevi dani – manifestacija koja njeguje tradicijsku glazbu

Manifestacija Matetićevi dani, koji će se održati od 8. do 12. travnja, ove godine posvećena je 30. godišnjici osnivanja Ustanove Ivan Matetić Ronjgov te 15. obljetnici uvrštenja „Dvoglasja tijesnih intervala” na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a

Matetićevi dani osmišljeni su u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i uz podršku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije.

Ovogodišnji program manifestacije predstavio je ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Franjo Butorac i ravnatelj Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Danijel Trinajstić.


Program počinje u ponedjeljak, 8. travnja, ceremonijom polaganja cvijeća na grob Ivana Matetića Ronjgova u 11:00 sati na Groblju Opatija. Večer istog dana bit će posvećena misi zahvalnici za Matetića u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kod Kosog tornja.

U utorak, s početkom u 19:00 sati, održat će se koncert profesora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

U srijedu, 10. travnja, na dan rođenja Ivana Matetića Ronjgova, održat će se centralna svečanost – koncert u Guvernerovoj palači s početkom u 20:00 sati. Na ovom događaju će se predstaviti priznati umjetnici i zborovi s našeg područja, izvodeći djela istarskih i primorskih skladatelja, među kojima su Ivan Matetić Ronjgov, Matko Brajša Rašan, Slavko Zlatić, Josip Kaplan i Dušan Prašelj. Sudionici ovog svečanog koncerta bit će Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan” Rijeka, Riječki komorni zbor „Val”, Ženska klapa Kastav, Muška klapa Kastav i Mješoviti pjevački zbor „Kanat” Kastav, solisti Robert Kolar i Natali Ružić te instrumentalisti Petar Kovačić, Đeni Trdić, Nina Kovačić i Puhački kvartet.

Čargonja je najavio Koncert zbora Hrvatske radio televizije, koji će se održati 9. srpnja u Crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu, pod ravnanjem maestra Domenika Briškog, a na repertoaru će biti djela istarsko-primorskih skladatelja. Ovaj program će se realizirati u suradnji s Ustanovom i Udrugom Kastafsko kulturno leto.

Istaknuta fotografija: Ivan Matetić Ronjgov; izvor: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov

#Glazbena škola Ivan Matetić Ronjgov #Ivan Matetić Ronjgov #Matetićevi dani #menifestacija #tradicijska glazba

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh