RABUZINOVO SUNCE 

Uoči prve utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa

Foto: D. Čargonja; Rabuzinovo sunce na Kantridi, Morski prasac, 2019.

Pokal poznat pod nazivom Rabuzinovo sunce majstorska je izvedba po predlošku nezaboravnog slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina koju je kiparski uobličio akademski kipar Marijan Zaradić dodajući niz ukrasnih detalja, priloga koji kompletiraju savršeno „sunce”.

Ivan je rođen u Ključu kod Novog Marofa, Marijan u Lovreču u dalmatinskom zaleđu. O prvome je napisano desetak prigodnih knjiga i monografija te snimljeno isto toliko dokumentarnih filmova, bio je i saborski zastupnik. Drugi je pak umjetničkoj konotaciji naslonio i proizvodnu, obnašajući dužnost tehničkog direktora negdašnje tvornice IKOM, s napomenom da je u mladosti igrao za Lokomotivu s Kajzerice i više drugih ZG-klubova, objašnjeno je na stranici Hrvatskog nogometnog saveza.

Ivan Rabuzin poznati je slikar hrvatske naivne umjetnosti. U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama, motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih.

Rijeka je šest puta osvajala Hrvatski nogometni kup. Došlo je vrijeme i za sedmi.

2004./05.: Rijeka – Hajduk 2-1, 1-0

2005./06.: Rijeka – Varteks 4-0, 1-5

2013./14.: Rijeka – Dinamo 1-0, 2-0

2016./17.: Rijeka – Dinamo 3-1

2018./19.: Rijeka – Dinamo 3-1

2019./20.: Rijeka – Lokomotiva 1-0

#Hrvatski nogometni savez #nogomet #pokal #Rabuzinovo sunce #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh