Splitska „Mačka na vrućem limenom krovu“ gostuje u „Zajcu“

U ponedjeljak, 29. travnja, s početkom u 19:30, u HNK Ivana pl. Zajca, izvodi se klasična američka drama dvadesetog stoljeća, „Mačka na vrućem limenom krovu“ Tennesseeja Williamsa

Produkcija dolazi iz Drame splitskog HNK-a kao dio programa K-HNK: Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta. U režiji nagrađivanog redatelja Juga Đorđevića, glavne uloge u ovoj drami smještenoj u ambijent patrijarhalnog američkog Juga pedesetih godina prošlog stoljeća, tumače Katarina Romac kao Margaret, Goran Marković kao Brick, te Trpimir Jurkić i Tajana Jovanović kao mama i tata Pollock. Predstava će biti izvedena u prijevodu Ive Juriše te adaptaciji i dramaturgiji Tijane Grumić.

U drami nagrađenoj Pulitzerovom nagradom, Tennessee Williams prikazuje sliku nehumnog, kapitalističkog društva koje se raspada, u kojem su laži privlačnije od istine, a u obitelji uronjenoj u egzistencijalnu krizu nesvjesne želje i potisnuta osjećanja izgovaraju se naglas. Stavljajući ovaj klasičan u suvremeno doba, autorski tim predstave pokušava odgovoriti na pitanje je li se i u kojoj mjeri društvo promijenilo u odnosu na 1955. godinu kada je drama napisana. Dvadesete godine 21. stoljeća kao da su pravo vrijeme da se svjetonazori Williamsovog patrijarhalnog Juga dovedu u pitanje.

Istaknuta fotografija: HNK Split

#HNK Ivan pl. Zajc #HNK Split #Jugo Đorđević #kazalište #Tennessee WIlliams

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh