ZAPOČEO 22. FESTIVAL ZNANOSTI

Ovogodišnji 22. Festival znanosti u Rijeci otvoren je jučer, 22. travnja u Dječjoj kući Rijeka, pozivom građanima svih godišta da se priključe obilju programa koji se, s više od 100 događanja, proteže na 30 različitih lokacija diljem grada Rijeke. Festival traje u periodu od 22. do 27. travnja, a nije samo lokalni događaj, već predstavlja nacionalnu manifestaciju od velikog značaja za promicanje znanosti i obrazovanja diljem Hrvatske. U samo predstavljanje festivala uveo je ženski zbor Sklad iz Bakra prenijevši prisutnima svoju strast i ljubav prema glazbi.

U prizemlju Dječje kuće, okupljenima su se obratili istaknuti članovi zajednice i institucija; prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala Vedrana Mikulić Crnković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Niko Cvjetković, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina, te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Prisutnima je predstavljena središnja tema ovogodišnjeg festivala „Inteligencija”, u svim njenim oblicima, a čiji će se različiti aspekti i utjecaji na društvo, tehnološki razvoj, umjetnost i druge sfere ljudskog djelovanja, pokušati istražiti kroz raznolike programe, poput predavanja, tribina, radionica i izložbi. Inteligencija je tema koja intrigira mnoge, a ovogodišnji festival nudi događanja koja će potencijalno potaknuti raspravu i razmišljanje o ovoj važnoj temi.

Prorektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr.sc. Gordan Jelenić

Prorektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr.sc. Gordan Jelenić, istaknuo je važnost približavanja znanosti građanima, posebno mlađim generacijama, a prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, naglasila je kako Festival znanosti okuplja devet Sveučilišta, te brojne škole i vrtiće, a cijela se priča zaokružuje i dobiva pravi smisao tek s uključivanjem mladih. Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Niko Cvjetković, istaknuo je uspješnu suradnju koja je omogućila popularizaciju znanosti kroz ovu manifestaciju, dok je gradonačelnik Marko Filipović naglasio važnost festivala u oživljavanju gradskog života, značaj ovakvih događanja za lokalnu zajednicu i potrebu približavanja znanosti građanima svih dobnih skupina. I ove godine tu su programi Vrtići za vrtiće, Škole za škole i Znanost na Korzu, a brojne podružnice Sveučilišta u Rijeci tih će dana imati programe otvorenih vrata, a cijeli program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković

Raznolikost programa omogućuje svakome da pronađe nešto za sebe. Programi Festivala znanosti odvijaju se na različitim lokacijama diljem grada, uključujući Gradsku knjižnicu Rijeka, Art kvart Benčić i mnoge druge javne ustanove. Brojna predavanja bit će dostupna i putem interneta, što omogućuje pristup širokom krugu ljudi. Posebno se ističu programi namijenjeni djeci i mladima, poput radionica u Dječjoj kući i aktivnosti u vrtićima. Veliki broj predavanja ove će se godine odvijati u Gradskoj knjižnici Rijeka čime je ispunjena želja ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Nike Cvjetkovića, budući da je nova zgrada knjižnice dovršena.

Želja organizatora Festivala, Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, Udruge Zlatni rez, te suorganizatora, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Udruge za razvoj visokoga školstva Universitas, Zaklade Sveučilišta u Rijeci i Gradske knjižnica Rijeka, je osigurati bitne, aktualne teme koje potiču interes građana za znanost, a riječki Festival znanosti predstavlja sjajan primjer uspješne suradnje lokalne samouprave i akademske zajednice, u zajedničkom pokušaju širenja znanstvene kulture i obrazovanja.

Festival znanosti nije samo događaj, već i platforma za dijalog i razmjenu ideja između znanstvene zajednice i šire javnosti. Kroz interaktivne radionice, posjetitelji imaju priliku direktno sudjelovati u eksperimentima i istraživanjima te stjecati praktično iskustvo koje nadopunjuje teorijsko znanje. Ulaz na sve manifestacije Festivala znanosti je slobodan, a na Korzu je postavljen infoštand Festivala, dok se cijeli program može naći na sljedećoj poveznici.

Istaknuta i ostale fotografije: Sanja Prodan

#Art-kvart Benčič #Dječja kuća #Festival znanosti 2024 #Gradska knjižnica Rijeka #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh