Festival čokolade u Opatiji i ovoga puta donosi brojne novitete i atraktivne sadržaje. Ljubitelje čokolade očekuju vrhunske kreacije poznatih čokolatijera i dizajnera čokolade, kreativne radionice i masterclassovi, ekskluzivna ponuda čokoladnih jela i pića, tematske izložbe i glazbeni nastupi. Od 8. do 10. studenog zamamni mirisi i okusi čokolade prožet će svaki kutak Opatije, pozivajući na apsolutno prepuštanje svim njezinim čarima
Zanimljivo predavanje „Čokolada i psihologija svakodnevice,“ u organizaciji Društva psihologa Primorsko-goranske županije, poslužit će kao uvod u ovogodišnji Festival čokolade.
Riječka psihologinja Senka Tomljanović Manestar, dobitnica Društvenog priznanja Marulić: Fiat Psychologia i promotorica psihologije kroz emisiju „Psihologija svakodnevice“, govorit će o tome čime je čokolada zaslužila svoj kultni status, koje su njezine dobrobiti te otkriti sve one manje poznate činjenice o ovoj mnogima omiljenoj namirnici. Predavanje je otvoreno za građanstvo, a održat će se 7. studenog u 18 sati u Villi Antonio.
Festival će donijeti i duh Belgije kroz vrhunski čokoladni spektakl. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije cijenjeni artisan čokolatijer Alexandre Druart, poznat po svojoj umjetničkoj genijalnosti i inovativnosti, izradit će repliku slavnog belgijskog Atomiuma, i to u potpunosti od čokolade! Tijekom trajanja Festivala skulptura poznate briselske znamenitosti bit će ponuđena na humanitarnoj aukciji te svečano predstavljena 10. studenog u 14 sati u centru Gervais, kada će biti proglašen i pobjednik aukcije. Alexandre Druart potječe iz poznate obitelji belgijskih čokolatijera pa stoga i ne čudi njegov profesionalan put u svijet čokolade. Svoje će, istovremeno profinjeno i dinamično, čokoladno remek djelo izraditi po prvi puta i premijerno ga predstaviti opatijskoj publici.
U centru Gervais posjetitelje očekuje jedinstveno iznenađenje: Angiolina – opatijska čokoladna rapsodija, autorski rad poznate hrvatske čokolatijerke i dizajnerice čokolade Marine Prijatelj. Slavna bečka zaherica, dizajnirana u obliku cvjetnog partera ispred Ville Angioline, odat će počast obljetnici 180 godina turizma u Opatiji. Ovu slasticu spektakularnih dimenzija (4 m²) prati ornamentirani čokoladni reljef od bijele i tamne čokolade, djelo akademske kiparice Georgette Yvette Ponte, koja će ga stilizirati tijekom atraktivnog nastupa 8. i 9. studenog. Torta i reljef, simboli svjetski poznatog opatijskog perivoja i nekadašnjeg ljetnikovca, a današnjeg doma Hrvatskog muzeja turizma, zajednički će tvoriti skladnu i jedinstvenu čokoladnu cjelinu. Torta će biti javno predstavljena u nedjelju 10. studenog u 12 sati, kada će biti dostupna za prodaju. U okviru događanja predstavit će se i novi gastro suvenir Opatije, torta Angiolina manjih dimenzija, također autorice Marine Prijatelj.
Svi oni koji se žele okušati u izradi i ukrašavanju čokoladnih tabli i pralina, a ujedno se i odlično zabaviti te doznati nešto novo, mogu to učiniti 9. i 10. studenog u centru Gervais gdje će se održati radionice za odrasle i djecu RetrOpatija Chocolate Junior i RetrOpatija Chocolate Experience. Broj mjesta je ograničen, pa svi zainteresirani trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto pozivom na telefonski broj 051 271 310.
Raznorazna čokoladna iznenađenja krije i Umjetnički paviljon Juraj Šporer koji će od 8. do 24. studenog ugostiti „Tvornicu čokolade Vilma“. Poziv je to svima da zakorače u čarobni svijet najfinijih čokoladnih slastica poznatog rapskog proizvođača, upoznaju se s nastankom i razvojem brenda Vilma te sudjeluju u zanimljivim prezentacijama i degustacijama uz mogućnost kupnje proizvoda.
Koja još iznenađenja sprema ovogodišnji Festival čokolade posjetitelji mogu doznati na web stranici i na društvenim mrežama TZ grada Opatija, gdje će pravovremeno biti objavljene.
Istaknuta fotografija: Festival čokolade, Opatija Rivijera
#Festival čokolade #gastro #masterclass #Opatija #Radionice