6. DNEVNIK 28. MEĐUNARODNOG FESTIVALA MALIH SCENA U RIJECI: Tramvaj zvan čežnja

TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA Kazalište Ulysses Zagreb, BDP i BELEF Beograd (ocjena publike 4.67)

U režiji Lenke Udovički, a ponovo pred rasprodanim gledalištem HKD-a, riječki je Festival ugostio koprodukcijsku predstavu Teatra Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala Beograd, s izvedbom predstave “Tramvaj zvan čežnja” Tennesseea Williamsa.

Iako bi se moglo reći da je ljudski rod, tijekom tričetvrt stoljeća evoluirao u svakom pogledu, to je samo tehnički tako. Problemi odnosa u obitelji, posebno odnosa prema ženama, umnogome su ostali isti. Zato je ova drama o nesretnoj sudbini sestara Blanche i Stelle te ništa manje nesretnom Stanleyu Kowalskom i danas aktualna. A kad na sceni imate ansambl redom sjajnih glumaca, predvođen senzibilnom, inteligentnom, preciznom i virtuoznom Brankom Katić u ulozi Blanche DuBois, gotovo trosatna drama postaje dio vašeg svijeta, duboko vas se tiče i to iz očišta svakog lika ponaosob.

Branka Katić pokazala je stotinu lica jedne nekoć imućne, obrazovane i dobro odgojene, a sada alkoholom i neimaštinom uništene osobe, koja za okolinu i dalje igra nedohvatljivu zavodnicu. Filigranskom glumom u ovoj dugoj predstavi, ni u jednoj sceni nije dozvolila pad tenzije, balansirajući na ivici mogućeg i postavljajući visoke zadatke cijelom ansamblu.

A oni su ju dostojno slijedili.

U prvom redu Stella, njena mlađa sestra, spremna suočiti se s realnošću, ali i pronaći ljepše strane novog života. Igra ju Vanja Nenadić glumica velikog potencijala, visoke energije, pritom lijepa, vrckava, sve sa mjerom. Ona je Stella koju se pamti. Povjerovali smo i u njenu patnju, i u njenu sreću kao i nježnu ljubav prema starijoj sestri. Ali i ljubav prema neobuzdanom Kowalskom, čovjeku iz nekog drugog svijeta, kojeg Stella voli i gleda ga u romantičnom ozračju…

Stanley Kowalsky (Miloš Petrović Trojpec) donio je na scenu robustnog muškarca koji – želi živjeti bolje i ne trpi zapreke na tom putu. On je lider, vođa svog muškog društva od kojeg se osjeća boljim, jačim u svakom pogledu (pa i što se tiče obiteljskog života), spreman i na radikalne poteze kako bi svoju poziciju u društvu i obitelji – zadržao.

Pri zaštiti vlastitog integriteta i moći, Stanleyu smeta Blanche, koja prijeti okrenuti Stellu i nježnog Mitcha (Marko Todorović) protiv njega.

Stanley će zaštititi Mitcha kazujući mu istinu o Blanche.

A nesretna će Blanche završiti u ustanovi, gdje će u svojoj mašti živjeti iluziju.

I ostali glumci u podjeli vjerni su svojim likovima, a igrali su ih Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

Dugim pljeskom i povicima Bravo!, publika je višakratno pozivala ansambl na poklon, a u konačnici ovoj predstavi dodijelila visokih 4.67.

To je samo dokaz da dobra glumačka predstava neće kod riječke publike proći nezapaženo. Odgojena na 28 festivalskih sezona, publika prepoznaje i podržava prave kazališne vrijednosti, kojih nema bez dobre glume.

#BDP #BELEF #Beograd #Blanche DuBois #Bojana Stojković #Branka Katić #Jovo Maksić #Kazalište Ulysses #Lenka Udovički #Marko Todorović #Miloš Lazarov #Miloš Petrović Trojpec #Nađa Sekulić #Nikola Malbaša #Stanley Kowalski #Tennessee WIlliams #Tramvaj zvan čežnja

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh