Na današnji dan 1900. rođen je znanstvenik i profesor Hinko Emili

Hinko Emili bio je istaknuti riječki sveučilišni profesor, znanstvenik i liječnik. Rodio se na današnji dan 1900. godine u Rijeci.

Studij medicine Emili je završio 1924. u Zagrebu. Bio je upravitelj Doma narodnoga zdravlja u Sušaku (1931–1942), voditelj Epidemiološkog odjela Centralnoga higijenskog zavoda u Zagrebu (1949–1959) i Higijensko-epidemiološkog odjela Zavoda za zaštitu zdravlja u Rijeci (1959–1972), kao i redoviti profesor higijene Medicinskoga fakulteta u Rijeci.

Kao epidemiologa, Emilija su osobito zanimale vode – izvori, iskorištavanje, raspodjela, bakteriološki uzorci bolesti, mikroorganizmi, kemijski elementi u vodi i slično. Bavio se suzbijanjem malarije, biologijom stajaćih i tekućih voda sa sanitarnoga gledišta, a organizirao je i prvo cijepljenje protiv dječje paralize u Hrvatskoj.

Za svoj doprinos i rad dobio je brojna priznanja, uključujući Orden za hrabrost, Orden zasluga za narod III. reda, Orden za rad II. reda, Nagradu Grada Rijeke za životno djelo, Srebrnu plaketu Skupštine Općine Rijeka i Spomen plaketa ZLH.

Emili Hinko preminuo je 4. srpnja 1983. u Rijeci.

#1900. #Hinko Emili #Na današnji dan #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh