Laura Rodriguez: „Edible Notions“ u Galeriji Novo

Galerija Novo i Udruga Metamedij pozivaju na otvorenje izložbe „Edible Notions“ umjetnice Laure Rodriguez koje će se održati u petak, 6. rujna u 20 sati u galeriji Novo u Puli

Instalacija je rezultat koprodukcije udruge Metamedij i organizacije V2_ Lab for the Unstable Media (Rotterdam) u sklopu „Summer Sessions“ umjetničke rezidencije na kojoj je umjetnica boravila tijekom srpnja i kolovoza u galeriji Novo. „Edible Notions“ (jestivi pojmovi) instalacija je koja istražuje diferencijalne perspektive kroz medij svakodnevnih biomaterijala kojima se hranimo, a koji su ujedno visokotehnologizirani. Počevši od pretpostavke da perspektive oblikuju naše specifične stavove i odnose prema svijetu, ova instalacija potiče interpretaciju u kojoj su perspektive zanemarene ili su s vremenom evoluirale. Relevantnost ovog istraživanja leži u činjenici da se navedene perspektive pretaču u razvijajuće tehnologije koje će oblikovati našu budućnost. Primjerice, perspektive koje ugrađujemo u neuronske mreže umjetne inteligencije mogu perpetuirati naše pristranosti ili pak uvesti raznolike interpretacije događaja i predmeta.

„Jestivi pojmovi“ istražuje biomaterijale koji sačinjavaju našu hranu i jela, promatrajući pomnije njihove unutarnje narative, kulturne i tehnološke priče. Projekt nastoji povući paralele između našeg biološkog hranjenja i mentalnog unosa misli, koji popunjavaju nepouzdane ili neizmjerno velike vrste skupova podataka koji hrane naše mreže umjetne inteligencije. Kroz iskustvo objedovanja uz spekulativna jela s rajčicom, avokadom i psilocibinskim gljivama, instalacija prodire u složene narative ovih biomaterijala: priče o kolonizaciji, kulturnom značaju i tehnološkoj prenamjeni. Uz prateće audiovizualne elemente, instalacija poziva posjetitelje da promišljaju o pristranostima usađenim u naše prehrambene sustave te na koji način umjetna inteligencija i tehnologija mogu poboljšati, otkriti, iskriviti ili preoblikovati ove narative. Ovo je gozba koja dovodi u pitanje naše razumijevanje svakodnevnih namirnica koje nas hrane.

Laura Rodriguez multimedijska je umjetnica i kustosica koja u svojem radu spaja umjetnost, znanost i edukaciju. Kroz znanje stečeno na studijima bioinženjeringa, molekularne biologije te studiju umjetnosti i znanosti, istražuje poveznice između živih organizama i tehnološkog svijeta razotkrivajući skrivene odnose, empatiju i njihovo srodstvo. U radovima implementira folklor Meksika i posthumanističku filozofiju s novim medijima i spekulativnim dizajnom. Godine 2021. bila je nagrađena i Kuryokhin nagradom u kategoriji umjetnosti i znanosti.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 9. rujna.

Istaknuti vizual: Galerija Novo

#biomaterijal #Galerija Novo #Pula #Summer Sessions #Udruga Metamedij

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh