Na današnji dan u Krešimirovoj ulici otvoreno kino-teatar San Giorgio

Na današnji dan 1937. godine, u dijelu kapucinskog poslovno-stambenog niza u današnjoj Krešimirovoj ulici, otvoreno je kino-teatar San Giorgio, kao novi stalni kinematograf u Rijeci pod upravom Kinematografskog poduzeća San Giorgio (Azienda Cinematografica San Giorgio), kojem je na čelu bio Ivan Hrast.

Otvorenje je uslijedilo nakon obnove i modernizacije, a ostvaren je znatno veći kapacitet dvorane sa 698 sjedala (576 u parteru i 122 na balkonu), pa je uz Teatro Fenice, San Giorgio postao najveći gradski kinematograf. Prostor obnovljene dvorane kojeg danas zatvaraju Ciottina ulica, Kapucinske stube, Trg Žabica, Krešimirova ulica i željeznička pruga dio je kapucinskog posjeda od početka 17. stoljeća. U narednih tristotinjak godina tu se razvija sklop kapucinskih građevina crkvene i svjetovne namjene, zaključen posvećenjem kultne crkve Gospe Lurdske 1929. godine.

Krajem 1928. godine pojavljuje se ime Cine San Giorgio uz najavu prikazivanja filma, “Pećina krokodila”, a o zgradi ovog prvog kapucinskog kina-kazališta nije sačuvana dokumentacija.

Nakon kraja Drugog svjetskog rata 1947. godine konfiscirana je imovina Kinematografskog poduzeća San Giorgio, kino je ušlo u sastav novoosnovanog gradskog Kinematografskog poduzeća i promijenilo ime u Beograd, da bi došlo i do većeg poslijeratnog preuređenja 1957. godine. Nakon stvaranja svih prostornih uvjeta, od 1965. do 1967. prošireni ulazni prostor dobio je današnji izgled Art-kina Croatia s novom blagajnom.

#Art-kino Croatia #Fiume #kino #Na današnji dan #Rijeka #San Giorgio

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh