Na današnji dan započela gradnja osnovne škole na Sušaku

Na današnji dan 1886. godine započela je gradnja osnovne škole na Sušaku, danas Osnovne škole “Centar”.

Godine 1875. otvorena je dječačka škola na Sušaku, a nastava se održavala u jednoj privatnoj kući. Budući da je škola imala 74 polaznika i 4 razredna odjeljenja, javilo se pitanje adekvatnijeg prostora, pa su započeli planovi i izgradnja. Škola je izgrađena 1887. prema projektu Julija Stanisavljevića, sušačkog i zagrebačkog arhitekta kojeg Radmila Matejčić naziva naziva „arhitektom europskog ukusa“.

U periodu između 1917. i 1954. godine zgrada mijenja namjenu, neko je vrijeme djelovao Ðački dom za učenike u privredi, a dom se adaptira i otvara se škola i to pod nazivom „ X. narodna osmogodišnja škola“. Škola je započela s radom 11. rujna 1954. godine, a dio odjeljenja i dalje je radio u sklopu današnje Građevinske škole. Nakon toga su se pripojile područne škole „Pašac“ i „Orehovica“, a nastava se odvijala u tri smjene.

Učenici su pohađali nastavu u školi Grobnik do 1929. godine, a onda su u 4. razredu prelazili u školu Orehovica, i tako je bilo sve do 1945. godine. Škola je djelovala i za vrijeme rata, a 1950tih se rađa ideja za novom zgradom koja biva izgrađena i svečano otvorena u svibnju 1955. godine.

Školske godine 1958./1959. škola mijenja ime u O.Š. „Centar“, nakon deset godina postaje „Vladimir Švalba –Vid“, da bi 1993. ponovno postala ono što je danas – Osnovna škola “Centar”.

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh