Film u bolnici obilježio 120 godina Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice

Klinika za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice ove godine slavi 120 godina od svog osnutka, a od samih početaka sudjeluje kao partner u provedbi programa Film u bolnici, koji organizira udruga Djeca susreću umjetnost. U deset godina suradnje na ovom programu, Klinika za pedijatriju aktivno promiče sveobuhvatan pristup liječenju, uključujući filmsku umjetnost u svoje aktivnosti — od radionica i edukacija do gostovanja filmskih festivala i profesionalaca, slijedeći rezultate istraživanja koja potvrđuju pozitivan utjecaj filma i umjetnosti na proces ozdravljenja. 

Tako je i proslava velike obljetnice Klinike obilježena filmskim aktivnostima. Kino u bolnici, kao jedna od aktivnosti programa Film u bolnici, ovom je prilikom pretvorilo bolničke odjele u prave kino dvorane čime su pridonijeli i gosti — obitelj Lučev, glumci Leon i Jelena. Film u bolnici suradnjom s profesionalcima iz područja filma, zajednički se posvećuju širenju filmske magije u bolnicama diljem Hrvatske, zalažući se za jednaka prava djece u bolnicama na pristup filmovima i filmskim gostovanjima. Zajednička misija je barem malo olakšati boravak hospitaliziranoj djeci i mladima. 

Projekt Film u bolnici već deset godina donosi filmsku magiju djeci i mladima u bolnicama ispunjavajući bolničke dane kvalitetnim sadržajem i potičući filmsku pismenost kao i ljubav prema filmu. Hospitalizirana djeca i mladi kvalitetno provode vrijeme uz filmsku magiju osiguranim pristupom kvalitetnim filmovima na platformi filmubolnici.org, sudjelujući u radionicama, gledaonicama i susretima s filmskim profesionalcima, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalih 7 zemalja ovog europskog partnerstva — Sloveniji, Italiji, Španjolskoj, Belgiji, Švedskoj, Njemačkoj i Grčkoj.

Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih, a provedba projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica traje od 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge. Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim. 

#Film svima #KBC Sestre milosrdnice

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh