PEEK&POKE NOMINIRAN ZA NAGRADU ANTHEM, GLASAJTE DA MALI RIJEČKI MUZEJ POBIJEDI SLAVNU NJUJORŠKU MOMA-U

Ima u Rijeci taj jedan mali muzej, jedan od njegovih osnivača uobičava ga još zvati i ćumezom, iako je on daleko od neugledne ili prljave prostorije, svojevrsnog kokošinjca što bi pravi ćumez imao biti. Mjesto je to druženja i pozitivne energije, na kojem se svašta nešto može naučiti. Ako imate volje zaviriti dublje u taj mali-veliki svijet, naučit ćete podosta o njegovim eksponatima, njihovoj povijesti, njihovoj svrsi i namjeni, u konačnici dokučit ćete gdje su nas ti počeci doveli. Ako ste pak samo površni i željni ubiti ponešto slobodnog vremena, onda ćete sigurno dobiti korisnu lekciju iz predodžbe o tome kako se odnositi prema svakom posjetitelju ponaosob.

Svetozar Nilović Tozo s grupom japanskih školaraca i njihovih učiteljica iz grada Yonago

Tom ćumezu, koji je naravno daleko od ćumeza, ime je Peek&Poke, muzej je to informatike i starih računala uz kojega postoji i Muzej djetinjstva, po mnogim recenzijama ostavljenim u internetskim bespućima svih onih znanih i neznanih što su minulih 19 godina posjećivali Rijeku, toliko je naime godina u ovom gradu na adresi Ivana Grohovca 2A Peek&Poke prisutan, mjesto koje jednostavno morate vidjeti i doživjeti.

Da Peek&Poke zaista donosi dodatnu vrijednost Rijeci može se zaključiti i po činjenici da se našao na popisu nominiranih za nagradu Anthem, mlada je to nagrada pokrenuta  2021. godine od strane Webby Awardsa, prema mišljenju New York Timesa najznačajnije međunarodne organizacije koja nagrađuje izvrsnost na internetu, a dodjeljuje se neprofitnim organizacijama i tvrtkama.

– Anthem nagrada je svjetlo svima onima koji sanjaju bolji svijet i koji ga aktivno stvaraju. Njihov rad služi kao svjetionik nade i pozitivnosti usred izazovnih vremena, oni su ti koji potiču sve nas da nam kolektivna misija bude da našim radom i djelovanjem pratimo one koji čine razliku. Svim srcem vjerujemo da se za stvaranje održive promjene mora raditi na svim razinama društva i da svatko mora učiniti svoj dio, rekla je Patricia McLoughlin, generalna direktorica Anthem Awardsa na predstavljanju ovogodišnjih finalista u osam kategorija, posebna dostignuća; raznolikost, pravičnost i uključenost; obrazovanje, umjetnost i kultura; zdravlje; ljudska i građanska prava; humanitarne akcije i usluge; odgovorna tehnologija i održivost klime i okoliša.

Peek&Poke je nominiran za nagradu u kategoriji obrazovanja, umjetnosti i kulture, i to za osviještenost u konkurenciji neprofitnih organizacija, uz ovaj riječki muzej u istoj su se kategoriji našle neke institucije nadaleko poznate u svijetu, poput MoMA-e ili Smithsonian’sa, zvuči pomalo nestvarno da bi jedan riječki muzej pokrenut od strane nekolicine entuzijasta mogao biti u tako elitnom društvu, a možda je to samo dokaz da kreativnost, trud i golema energija uložena u neki projekt, kad-tad moraju doći na vidjelo.

Uglavnom, glasanje za nagradu Anthem otvoreno je do 31. listopada, glasati možete OVDJE i svakako to učinite. Nema baš puno riječkih muzeja priliku pohvaliti se da su u nečemu bili bolji od njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), naročito ne oni koji bi barem po inerciji tome trebali težiti.

Naslovnu fotografiju Muzeja starih računala i informatike Peek&Poke snimio Aleš Suk

#Anthem Awards #MoMA #Peek&Poke #Svetozar Nilović Tozo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh