Na današnji dan umro poznati riječki arhitekt Igor Emili

Igor Emili

Igor Emili bio je poznati riječki arhitekt, urbanist i umjetnik.

Rođen 9. kolovoza 1927. na Sušaku, Emili je većinu života djelovao u Rijeci, a urbanističke planove radio je i za dijelove grada Krka, Baške, Malinske, Omišlja, Senja, Izole, Umaga i Biograda na Moru.

Studij arhitekture završio je u Zagrebu, a nakon diplome se odmah zaposlio u Rijeci u Urbanističkom institutu za Istru i Hrvatsko primorje na čijem je čelu tada bio arhitekt Zdenko Kolacio, koga će godinu dana poslije zamijeniti arhitekt Zdenko Sila. Prvi zadatak koji mu je bio povjeren je izrada plana obnove i revitalizacije riječkog starog grada teško stradalog u ratnim razaranjima. Emili je nakon toga radio i na obnovi Trsatske gradine, a 1961. godine mu je dodijeljena Nagrada grada Rijeke za projekt i izvedbu Trsatske gradine, iako njena obnova nažalost neće nikada biti dovršena. Godine 1960. godine započeo je rad na oblikovanju spomen- područja pobijenim stanovnicima sela Podhum na Grobničkom polju, a posvetio se i projektima poput turističko hotelskog kompleksa Uvala Scott u Grabovi pokraj Kraljevice, hotela Villa Lostura i Ribarske kolibe Valentin u Klenovici, fontane Spomenik radu, kavane Učka na Korzu, slastičarnice i kavane Dva lava i robne kuće Varteks.

Emili je bio istinski velikan hrvatske arhitekture, i dobitnik više godišnjih nagrada; Nagrade »Viktor Kovačić« 1970., Nagrade »Vladimir Nazor« 1976. te posmrtno Nagrade grada Rijeke za životno djelo 1988.

Igor Emili umro je na današnji dan 1987. godine u Rijeci.

#Igor Emili #Na današnji dan #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh