Trio Corrente oduševio na Danima rane glazbe

U sklopu 6. festivala „Dani rane glazbe“ jučer je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održan koncert na kojemu su izvedena djela Pietra Antonia Locatellija, Francesca Geminianija i Giovannija Benedetta Plattija. Trio Corrente koji čine Metod Sironić (traverso), Lea Sušanj Lujo (barokno violončelo) i Jelena Tihomirović (čembalo) privukao je manje publike nego što se moglo očekivati za ovakav izvrsno izveden koncert. Koncert rane glazbe u Varaždinu prerastao je u prepoznat festival; „Varaždinske barokne večeri“ koji posjećuje publika iz različitih dijelova Hrvatske. U Rijeci, tek malobrojna publika.

Skladatelji koje je Trio Corrente izveo ističu se svojim inovativnim pristupom i virtuoznošću. Locatelli je bio poznat po kompleksnim tehnikama sviranja, dok je Geminiani stvarao emotivne i bogate harmonije. Platti, s druge strane, donosi skladbe koje zahtijevaju duboko razumijevanje dijaloga između instrumenata. Izvođenje ovih skladbi na originalnim instrumentima, kao što su traverso, barokno violončelo i čembalo, omogućava publici da doživi jedinstvenu zvučnu estetiku i karakteristike barokne glazbe, naglašavajući posebnost svakog skladatelja i zahtjevnost njihove glazbe.

Trio Corrente osnovan je 2018. godine u Rijeci voljom i entuzijazmom triju glazbenika koji su svoje glazbene afinitete prema ranoj glazbi htjeli izraziti i kroz povijesno obaviještenu izvedbenu praksu. Pijanistica Jelena Tihomirović od završenog studija na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i poslijediplomskog na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, aktivno se bavi komornom glazbom u raznim sastavima, ponajviše u duu s flautistom Metodom Sironićem. Violončelistica Lea Sušanj Lujo, stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a i već dulji niz godina djeluje u mnogim domaćim ansamblima za ranu glazbu i surađujući između ostalih sa sa brojnim uglednim imenima povijesno osviještene interpretacije npr. kao što su Enrico Onofri, Herve Niquet i Catherine Mackintosh. Metod Sironić od završnih studija u Lovranu i pariškoj Ecole Normale Alfred Cortot aktivno koncertira kao solist u orkestru i komornim sastavima. Godine 2016. počinje samouko svirati baroknu flautu i kasnije se usavršava kod Martena Roota (HFK Bremen) i Benedeka Csaloga. Zajedno s Jelenom Tihomirović 2018. godine pokreće festival „Dani rane glazbe“ u Rijeci, te festival klasične glazbe „Lovran classic“.

Trio Corrente festivalski je ansambl Dana rane glazbe u Rijeci i pokriva bogat repertoar djela od visokog baroka do ranog klasicizma na replikama originalnih instrumenata. Od mnogih nastupa valja izdvojiti tri koncerta u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri te nastup u crkvi sv. Franje Asiškog u Parizu u listopadu 2023. godine.

Festival završava 3. studenog kada će u 19 sati, uz festivalski ansambl „Riječki barokni solisti – RiBaSol“ s programom „Večer Vivaldija“ nastupiti solisti Metod Sironić na traversu i gost večeri, poznati slovenski gitarist, lutnjist i teorbist Izidor Erazem Grafenauer. Koncert će se održat u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ulaz je slobodan.

Istaknuti vizual: Trio Corrente

#Crkva uznesenja #Dani rane glazbe #koncert #Trio Corrente

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh