Advent u Opatiji: Kameni oblutci Ljube de Karine pobacani kao slučajne grote

Na popularnoj javnoj Facebook grupi ‘Opatijska graja’, danas je objavljena fotografija Oblutaka kipara Ljube de Karine, pobacanih u kraj, kako bi se oslobodio prostor adventu ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

Ljubo de Karina, rođeni Riječanin, diplomirao je na odjelu za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a poslijediplomski studij pohađao je i uspješno završio u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinčića.
Karinine skulpture nalaze se, osim u značajnim umjetničkim zbirkama, i diljem Hrvatske te u Njemačkoj, Italiji, Japanu i Sloveniji. Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, Rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.

Na internetskim stranicama de Karine, o Oblutcima, barbarski uklonjenima kao da su najobičnije grote koje su se tu slučajno našle, nasumično raspoređene, stoji: „Prva skulptura iz ciklusa KAMENI OBLUCI nastala je 2005. godine tijekom kiparskog simpozija Forma viva Portorož. Formom čine logičan nastavak skulptura iz ciklusa Obloženi oblici od kojih se sačuvao samo jajoliki arhetipski oblik, dok su konceptualno i oblikovno korak dalje. Izvedeni su u kamenu većih dimenzija. Zanimljivo je da svaka od skulptura iz ciklusa Kameni obluci predstavlja i sama za sebe ciklus. Naime, riječ je o skulpturi-projektu kojega sačinjava trinaest pojedinačni skulptura koje povezuje u jedinstvenu skulpturu njihov smisao, a ne materijalna realizacija. Kameni obluci su u pravom smislu riječi iskorak iz prijašnjeg čisto kiparskoga ciklusa obloženih oblutaka u skulpturalno-(s)misaoni koncept. Ravne plohe oblutaka najčešće su reljefno obrađene, s iscrtanim strjelicama – spermatozoidima ili loptastim izbočinama – ovulacijskim jajašcima. U krug zgusnuti obluci prestaju biti dekoracija prostora i postaju skulptura koja svojom motivikom i metafizikom govori o prapočecima života.”

Preuzeto s fb grupe ‘Opatijska graja’, autor Đorđe Petrović

Članovi grupe izrazili su duboku konsternaciju ovakvim odnosom prema umjetnosti, a gospodin Axel Luttenberger efektno je problem sažeo u komentaru: „Sve počinitelje devastacije skulpture u javnom parku oštro i po zakonu kazniti. U suprotnom, u budućnosti će netko parku sv. Jakova razoriti i fontanu kipara Rathauskoga da bi parkirao i koristio priključak vode za privatni bircus.“

Watch this space!

Istaknuta fotografija: https://www.facebook.com/photo/?fbid=780421753665915&set=a.780421733665917

#barbarizam #Ljubo de Karina #Oblutci #Opatija #Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh