Atraktivna vikend-radionica camere obscure u Galeriji Principij

U petak i subotu, 6. i 7. listopada, u Galeriji Principij održat će se predavanje i radionica camere obscure. Predavač i voditelj radionice je profesor Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije, te član HDLU-a Rijeka. Božić je održao niz radionica camere obscure u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji koje je pohađalo više od 600 polaznika.

Uvodno predavanje i upoznavanje principa camera obscure počinje u petak u 18 sati, a u subotu u 10 sati polaznici počinju s probnim snimkama i testiranjem camere obscure te laboratorijskom obradom.

Borislav Božić u Ateljeu Yellow time

O predavanju i radionici prof. Božić obrazlaže:

„Predavanje problematizira povijesni, likovni te fotografski kontekst camere obscure. Zatim se predavanje usmjerava na kreativni proces stvaranja fotografije, tj. komparacija svih poznatih tehničko-tehnoloških procesa i postupaka u radu fotografske slike. Kroz predavanje i diskusiju trebala bi se istaknuti kolika je važnost ili koji je odnos, kolika je uloga tehnike i tehnologije te autorova kreativnog senzibiliteta  u stvaranju nečega što zovemo umjetnička fotografija.

Polaznici radionice bave se prapočelom, prirodnim fenomenom – ‘hvatanjem’ elementarnoga fizikalnog zakona u običnu kutiju. Dakle, obična kutija je dobro polazište za razumijevanje tehnike i tehnologije te izvrsna platforma za poticanje kreativnosti. Polaznici pripremaju kutiju od cipela kao cameru obscuru i njome fotografiraju. Korak po korak,  usvajaju fundamentalna znanja primjenjiva na bilo kojem suvremenom fotoaparatu te razvijaju vlastiti kreativni fotografski status koji je neovisan od fotografske tehnike.  

Također  istovremeno  snimaju camerom obscurom i digitalnim fotoaparatom /mobitelom/  i time relativiziram značaj i važnost skupe fotoopreme i dokazujem da se sjajne fotografije mogu raditi i običnom kutijom za cipele. Polaznici će naučiti princip rada fotografskoga aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program radionice daje temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike.”

Borislav Božić, rad u obscuri, efekt pretapanja

Predavanje i radionicu camere obscure profesor Božić posvetio je Nicéphoreu Niépceu, autoru prve trajno sačuvane fotografije u povijesti ove civilizacije  – Pogled na Le Gras 1826. godine.

Zainteresirani se mogu javiti na fotoklubri@gmail.com. Predavanje i radionica su besplatni. Broj polaznika je ograničen i upisuju se po redoslijedu prijavljivanja.

Fotografije: Borislav Božić

#Borislav Božić #camera obscura #Fotoklub Rijeka #Galerija Principij #Nicéphore Niépce

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh