Branko Cerovac izlaže u Galeriji O.K., kustos Krešo Kovačićek

U subotu, 13. siječnja u 20 sati, u Galeriji O.K., svoj likovni rad izlaže Branko Cerovac, kustos, filozof i povjesničar umjetnosti. Kustos izložbe riječki je multimedijalni umjetnik Kreško Kovačićek.

Izložba naziva Spleen Rijeke, zamišljena je kao svojevrsni work in progress, što znači da će se njeno stvaranje odvijati uživo za radnog vremena galerije pred publikom ili u samoći praznog galerijskog prostora. U određenom smislu, to je logičan nastavak prethodne izložbe Galerije O.K. naziva Ništa Damira Čargonje Čarlija, koja je polučila kontroverzne reakcije struke.

Tim se činom, Branko Cerovac uključuje u polje o kojem je dugi niz godina pisao ili aktivno surađivao kao podrška, pišući brojne tekstove koji su pratili individualne doprinose ili akcije. U određenom smislu, Cerovac se ne bavi mainstream-om (prevladavajućom umjetničkom praksom i produkcijom), već se njegov interes orijentirao prema alternativi, odnosno nepoznatim ili neprihvaćenim temama. Objavio je nekoliko publikacija među kojima treba posebno izdvojiti „Made in Ri“ (1998.), „Umjetnost & smrt & drugi ogledi“ (1998.) , Retrospektivna izložba / monografija Stjepana Lahovskog (1995.) te monumentalni katalog „Riječke devedesete” (2003.), kojem je urednik bio Krešo Kovačiček.

Izložbu Spleen Rijeke organizira Galerija O.K. prethodno vezana za MMC d.o.o. „poduzeće u kulturi” koje je djelovalo u Klubu Palach, (1998.-2008.). Ovo je u određenom smislu izložba posveta aktivizmu iz prvih godina XXI st. i nije dio redovnog programa Galerije O.K. za 2024. godinu.

Kreško Kovačićek, Branko Cerovac; fotografirao Damir Čargonja

Branko Cerovac, Imago Mundi Collection.

Rođen 1958. u Puli, slobodni je kustos, filozof i samouki slikar/performer. Član je Hrvatskog filozofskog društva od studentskih dana (od 1983.). Radio je kao kustos u Modernoj galeriji Rijeka (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) od studenoga 1988. Kao kustos vodio je i posljednju veliku jugoslavensku izložbu u Jugoslaviji, 16. jugoslavenski bijenale mladih 1991. Od sredine 90-ih sudjeluje u osmišljavanju umjetničke koncepcije i programa Umjetničke udruge Otvoreni krug, zatim u MMC-u Rijeka (najprije za Klub Palach, zatim za Galeriju O.K.). Sudjelovao je u svim većim projektima i akcijama MMC-a (Galerije O.K.): FONA – Festivali (2003. – 2008.), Goli otok: Stvarnost – Entropija – Novi hrvatski turizam (od 2000. nadalje) i dr.. Među recentnim izložbama na kojima je sudjelovao radio kao slobodni kustos važno je spomenuti: 10. obljetnica MMC-a (MMSU, Rijeka, Tamo smo u 2; Emporio Drangularium, Čekajući Charlamu, Sarajevo, 2010.-2011.), Symposion – I (Nitko i ništa u gradskoj dvorani, Split 2011.) & Symposion – II: Domination/Freedom (Lazareti Art Workshop Gallery Otok, Dubrovnik, 2012.).

Branko Cerovac, Goli otok, Novi hrvatski turizam, 2001.

Naslovnica: Branko Cerovac, Goli otok, Novi hrvatski turizam, 2001.

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh