Galerija O.K. otvorila svoja vrata, Rijeka dobila jedini galerijski prostor koji funkcionira s ulicom

Rijeka je u četvrtak dobila jedan novi galerijski prostor, nakon 15 godina izbivanja s ove scene vrata je ponovo otvorila Galerija O.K. Da Galerija O.K. na regionalnoj i nacionalnoj kulturnoj sceni uživa kultni status lijepo se je vidjelo i na njezinom ponovnom otvaranju, pred mnogobrojnim auditorijem etabliranih riječkih i hrvatskih umjetnika, mladih umjetničkih snaga, ljudi sklonih kulturi i željnih umjetničkog izričaja, iznova je zaživjela priča što se od 1998. do 2008. godine stvarala u prostorijama kluba Palach, pa onda do 2013. godine i u K.U.N.S.-u, a sada će se nastaviti u Krešimirovoj ulici, na adresi 26a, u prostoru dosadašnjeg Kluba Jadran.

Galerija O.K. otvorena je izložbom fotografija Aleša Suka, češki filmski redatelj s riječkom adresom u objektivu svog fotaparata ovjekovječio je fragmente preobrazbe jednog riječkog kafića, u ovom slučaju Jadrana, u galerijski prostor, a sve je to dodatno osnažio i audio zapisom radova, koji daju jednu dodatnu dimenziju tom procesu. Upravo iz tog razloga izložba, koju kustoski potpisuje K Kolektiv, odnosno kustosice Katarina Podobnik, koja će biti i voditeljica Galerije O.K. i Katerina Jovanović.

– Bilo je vrlo emotivno, jer je u igri bilo puno faktora: od činjenice da galerija ponovno otvara svoja vrata do hrabrog kulturnog iskoraka neovisne galerije u javni galerijski prostor. Damir Čargonja Čarli je kulturni aktivist bitan na Balkanu, prvi put se pojavio K Kolektiv, a fotografije su otisci toga što smo odlučili ostaviti iza sebe. Nisu tu samo fotografije i zvučni zapis, već dokaz svega onoga što ostavljamo iza sebe. Bunit se, bunit se, bunit se, pobuna je uvijek opravdana, rekao je Mao Ce-tung. Jako sam zadovoljan, drago mi je da su došli kolege umjetnici, od Slavena Tolja, Gorana Petercola, Nemanje Cvijanovića do mladih umjetnika, vjerujem da će Damir Čargonja Čarli otvaranjem ovog galerijskog prostora pridonijeti oživljavanju Art-kvarta, a mislim da je to jako bitno. Drago mi je da mogu sudjelovati u toj aktivnosti, rekao je Aleš Suk, koji je, prije nego su zajedničkim snagama autor i kustoski K Kolektiv vrata galerije i službeno proglasili otvorenima, parafrazirao jedan aforizam Franca Kafke u kojega umjesto glagola pisati uvrstio glagol – izlagati.

 „Samo nemojte precijeniti ono što sam napisao, u suprotnom, ono što se još nadam da ću napisati postalo bi nedostižno.“, izjavio je jednom prigodom slavni češki pisac, u Sukovoj varijanti to izgleda ovako: Samo nemojte precijeniti ono što smo izlagali, u suprotnom, ono što se još nadamo da ćemo izlagati postalo bi nedostižno.

– Izložili smo dokument fragmenata stvaranja jednog galerijskog prostora, sve se čini nekako krhko, a u isto vrijeme moćno i hrabro. Za svaku kulturnu akciju sam sretan, ali naročito sam sretan kada se kafić pretvara u kulturnu galeriju, i to galeriju s takvom poviješću i takvom pozicijom na umjetničkoj sceni. Drago mi je da sam dio toga, zaključio  je Aleš Suk.

Nakon zatvaranja Malog salona ovo je jedina galerija koja funkcionira s ulicom i mislim da je to ključna vrlina čitave priče, u jednom je trenutku nakon otvaranja primjetio autor izložbe, i zaista je u pravu. Rijeka je dobila gelerijski prostor koji ima puni potencijal svakodnevno živjeti uporedo s umjetničkom scenom i svim onim slučajnim prolaznicima, koji će i dalje dolaziti u Klub Jadran na kavu i pritom imati prigodu uživati u jednom sasvim novom iskustvu. Kava s okusom umjetnosti, nije baš svakodnevna pojava.

Izložba preobražaj u Galeriji O.K. može se pogledati do 17. lipnja, a budući se prostor neće koristiti samo kao izložbeni, jer zamišljeno je da to bude svojevrsni multimedijalni centar, 25. svibnja održat će se  promocija knjige  poezije Sandre Holetić, pjesnikinje iz Novog Vinodolskog, a 1. lipnja promocija nove knjige poznatog zagrebačkog pjesnika Žarka Jovanovskog. Nova izložba bit će postavljena 23. lipnja, nakon Aleša Suka u Galeriji O.K. riječkoj će se publici još jednom predstaviti Slaven Tolj, dubrovački umjetnik i bivši ravnatelj MMSU-a Rijeka.

#Aleš Suk #Damir Čargonja Čarli #Galerija O.K. #Katarina Podobnik

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh