Galerija Principij: otvorena izložba „Umjetnička fotografija danas. Rakurs kao diskurs”

Večeras u 19 sati, u Galeriji Principij, otvorena je izložba konceptualne fotografije:„Umjetnička fotografija danas. Rakurs kao diskurs”. 

Izložba je nastala u sklopu istoimenog znanstveno-umjetničkog projekta Sveučilišta u Rijeci. Voditeljica projekta bila je  izv. prof. dr.sc. Nataša Lah s Katedre za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Projekt je, uz grupu suradnika iz zemlje i inozemstva, proveden u uskoj suradnji s Fotoklubom Rijeka – Galerijom Principij, a izložbi je prethodila radionica „Konceptualna fotografija danas” koju su vodili izv. prof. dr.sc. Nataša Lah, fotograf Borislav Božić i dr. sc. Nadežda Elezović.

Fotografije izlažu:  Antea Ratković, Dora Križnik, Gabriela Ilić, Helena Bodlović, Miriam Volarić, Petra Kordić, Petra Radić i Sandro Matešin, studenti s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Filozofskog fakulteta u Rijeci – Odsjek za povijest umjetnosti, Umjetničke akademije u Splitu – Odsjek za film i video i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost.

„Dobili smo sveučilišni projekt, manjeg je obima, ali je znanstveno-umjetnički, što je meni jako drago, da se te dvije stvari mogu nekako spojiti. Kako vodim taj projekt, učinilo mi se jako zgodno u taj umjetnički dio uključiti studente. Zapravo, da izbjegnemo afirmirane autore u komentaru konceptualne fotografije. Svakako je valjalo, prije nego oni krenu u nekakvu svoju produkciju, da održimo radionicu. Onda smo dva dana radili, došli su studenti iz Osijeka, s njihove Osječke akademije, za medije i komunikacije iz Splita, Rijeke… To je bio jedan lijep susret, jedno lijepo druženje. Podijelili smo se u tri grupe i onda smo kroz Rijeku, znači kroz percepciju grada – kako grad poimati konceptualno i kako ga komentirati u fotografiji konceptualno. Nakon jedno dva mjeseca, vratili su se svojim kućama, vježbali, radili, proizvodili svoje radove i na koncu je to rezultiralo ovime što su poslali, što smo mi razvili i što je danas na izložbi. Samo je dvoje studenata uključeno iz povijesti umjetnosti jer me zanimala razlika u poimanju konceptualne fotografije kod studenata koji to uče na teorijskoj razini i kod studenata koji pohađaju baš akademije, produkcijske. Taj rub, ta granica se ispostavila neosjetljiva, ne vidi se. Ovi iz povijesti umjetnosti svoje koncepte možda vide nešto dokumentarnije. Oni iz same situacije dokumentarne koju hvataju, čitaju taj konceptualni podtekst. A studenti s akademija su bili nekako skloni baš proizvesti priču”, obrazložila je Nataša Lah.

Prof. Borislav Božić ispričao nam je kako je došlo do suradnje između Fotokluba Rijeka, odnosno Galerije Principij i Sveučilišta te zašto je ovu izložbu važno pogledati.

„Kao prvo, Galerija je prepoznata kao ozbiljan prostor za ozbiljni fotografski projekt. Ne mogu reći likovni, premda je bilo i nešto izložbi koje nisu bile čisto fotografske, ali dominantno su to izložbe fotografije jer je Fotoklub osnivač galerije. Broj dva, s gospođom Natašom Lah godinama surađujem i ona me je zvala na prvi preliminarni razgovor, Nadeždu poznajem jako dugo, i u tom razgovoru, dok se brusila još ideja, svo troje smo dali neki doprinos toj konačnoj verziji i meni je drago da sam sudjelovao. Moj doprinos je bio da sam jednu grupu studenata vodio, radio sam brifing s njima i ono što bi bilo dobro jest da cijela riječka fotografska i likovna javnost vidi ovu izložbu. Zašto? Jer ovdje ni jednom riječju nije spomenuta ni tehnika ni tehnologija, samo ideja. Kako tu ideju oblikovati da pošalješ poruku koju želiš. Zašto je to važno? Jako puno fotografskih autora polažu svoju energiju i snagu na tehniku i tehnologiju. Ona je do te mjere savršena i automatizirana da će riješiti sve, da uopće ne treba o tome razmišljati. Treba razmišljati što ćeš s tim, koju poruku šalješ. Dakle, razraditi neki koncept i ideju u svojoj glavi, i kamera mora poslužiti samo kao sredstvo kojim ćeš ostvariti tu ideju. Ono što je rekla Susan Sontag još 60-ih godina prošlog stoljeća – aparat treba biti produženi dio autorove svijesti.” 

Postav se može pogledati u Galeriji Principij od 8. do 15. studenog, a od 16. studenog do 28. prosinca na Filozofskom fakultetu u Rijeci, uz prostorije dekanata, cjelodnevno.

#Borislav Božić #Galerija Principij #Nataša Lah #Rakurs kao diskurs #Sveučilište u Rijeci

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh