Izložba „Krajolik moga kraja 2023.” u Galeriji Principij

Prva nagrada dodijeljena Branku Kukurinu za fotografije Cres i Sv. Lucija

U Galeriji Principij, 17. listopada u 19 sati, otvara se izložba Krajolik moga kraja 2023. u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Na ovogodišnjem natječaju sudjelovala su 43 autora, a izloženo je ukupno 47 fotografija, jedna ili dvije od svakog prijavljenog autora.

Prva nagrada dodijeljena je Branku Kukurinu za fotografije Cres i Sv. Lucija. Tri diplome dodijeljene su Marku Buntiću za fotografije Plaža Beritnica i Skrivena uvala, Gordani Zec za fotografije Vela lokva i Hrast te Nedi Čamić za fotografiju Rab. Zbog visoke kvalitete i brojnosti prijavljenih fotografija, umjesto tri, pohvalu je primilo 6 fotografija: Miran zalazak Gorana Grudića, Veliko spremanje Kristine Pleić,  Oblačno iznad Suska Tatjane Travica, Mosor Ivana Galića, Zimsko sunce Ante Dabe i Karlovački rit Aleksandre Jovanović.

„Moglo bi se reći da je u jednom dobrom dijelu povijest fotografije čini i sama povijest pejzažne fotografije. Ovoj tvrdnji ide u prilog to da su prve fotografske sekcije osnivane pri planinarskim društvima pa su u određenom trenutku iz njih često nastajali i samostalni fotografski klubovi. Osnovna ideja planinara je istraživanje i osvajanje novih planinskih prostora, prirodnih ljepota i u tim su svojim doživljajima i fascinacijama prirodnim ljepotama imali potrebu to prenijeti, pokazati  ljudima koji ne obilaze ili nisu u prilici te prirodne datosti doživjeti uživo. Tu ulogu imala je, a i danas je ima, fotografija. Ne samo da prenese suhoparnu činjenicu o određenom prirodnom ambijentu,  nego da, a čini mi se da je  to važnija uloga, prenese originalni autorski doživljaj ili viziju pojedine pejzažne situacije. Često je vrlo teško iz pejzaža isključiti određeni sadržaj koji pripada graditeljskom, tradicijskom, kulturnom nasljeđu pa u tom smislu treba promatrati sliku suvremenoga pejzaža i kao svojevrsnu simbiozu prirodne datosti i graditeljskoga nasljeđa, npr. suhozidi ili kojekakvi drugi objekti različitih namjena koji su svojim stilom i načinom gradnje srasli s prirodom i djeluju kao njihov organski dio.

Ova izložba upravo svjedoči o originalnom pristupu i interpretiranja prirodnog ambijenta, tj. pejzaža koji nas svakodnevno okružuje, pejzaža koji je dio našega svakodnevnog miljea pa time slika pejzaža postaje i slika nas samih”, pojašnjava prof. Borislav Božić.

Izložba se može razgledati do 24. listopada, radnim danom od 10 -13 i 17 – 20 sati te subotom od 10 – 13. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

Istaknuta fotografija: Branko Kukurin, Cres

#Branko Kukurin #Fotoklub Rijeka #Fotosavez Primorsko-goranske županije #Galerija Principij #Krajolik moga kraja 2023.

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh