„Izvaljeno jaje u gnijezdu“ – arhitektonsko čudo u Parku prirode Učka

Otvorenje Planinarskog skloništa i promatračnice za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, koju potpisuje arhitekt Ivan Juretić, održano je u petak 30. lipnja u Parku prirode Učka. „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, smješteno u vizualno atraktivnom prirodnom krajoliku Parka prirode Učka, nudi tako utočište za ljubitelje prirode, flore i faune, planinare, entuzijaste, ali i ljubitelje land art-a. Svojim održivim dizajnom i ekološkim značajkama, sklonište se skladno stapa s okolinom, pružajući siguran i udoban prostor za posjetitelje, a nalazi se na planinarskoj stazi Via Adriatica.

Arhitektonsko čudo „Izvaljeno jaje u gnijezdu“ na najbolji način prikazuje kako suvremeni dizajn može biti na usluzi prirodi te se savršeno stopiti s njom zahvaljujući razumijevanju, promišljanju, inovativnosti i kreativnosti arhitekta Ivana Juretića koji potpisuje ovo djelo. Boravak u prirodi i na otvorenom, zahvaljujući ovome planinarskom skloništu, dobio je sasvim novu dimenziju.

– „Dok sam letio iznad tog područja, ideja mi je sinula sama od sebe. Znao sam da će to biti kompliciran pothvat, ali sam bio odlučan u tome da ga
realiziram. Uz potporu vrlo kompetentnog i predanog tima koji je uključivao obrtnike, tehničare, plesače, znanstvenike i Hrvatski planinarski savez, svladali smo sve prepreke da ovo fantastično sklonište zaživi“, rekao je arhitekt Ivan Juretić, autor projekta.

Tijekom svečanosti otvaranja, inspirativne govore održali su sudionici projekta koje su iznijeli svoja razmišljanja o značaju prirode u našim životima. Michel Langrand, predsjednik Zaklade zaposlenika Grupe VKR, istaknuo je: „Kada smo vani u prirodi – na suncu, plavom nebu i
svježem zraku – osjećamo se živima i slobodnima. Upravo taj osjećaj budi nešto vrlo duboko u nama kao ljudima.“

– „U današnje vrijeme kada ljudi provode 90% svog vremena u zatvorenom prostoru, ponekad s lošom kvalitetom zraka i svjetla, više je nego
ikada presudno ponuditi spektakularno iskustvo života na otvorenom. S planinarskim skloništem ‘Izvaljeno jaje u gnijezdu’ vjerujemo da smo pronašli jedan od ovih izvanrednih primjera koji će pomoći ljudima da ostanu povezani sa zelenim područjem i životnim iskustvima na otvorenom“, nastavio je Langrand.

Posjetitelji su uživali u performativnom vizualnom spektaklu koji je uključivao nastup plesačica Anike Cetina i balerine Jelene Lečić uz plesni ansambal Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples Osnovne škole Vežica pod vodstvom koreografkinje Kate Foley. Glazbu potpisuje sastav JMZM, vokalnu izvedbu Alba Nacinovich, a snimanje peformansa Surogat d.o.o., agencija za promidžbu. Za dizajn projekcije zaslužan je Damjan Šporčić, a montažu projekcije Marko Mrvoš. Nadalje, Goran Pleić potpisuje kameru, kostimografiju Ivana Tomić, a fotografije produkcije Petra Šporčić.

Sklonište je izrađeno po projektu koji je odabran na natječaju te doniran od Fonda zaposlenika VKR Grupe iz Danske Hrvatskom planinarskom savezu.

Fotografije i obrada: Ivan Juretić, Ivan Vranjić

#Alba Nacinovich #Anka Cetina #Damjan Šprčić #Goran Pleić #Ivan Juretić #Ivana Tomić #Izvaljeno jaje u gnijezdu #Jelena Lečić #JMZM #Kate Foley #Marko Mrvoš #Park prirode Učka #Petra Šporčić #Surogat d.o.o. #Via Adriatica

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh