Katherine Arden u gostima: susret sa autoricom „Zimske noći“, „Kobnog kvarteta” i „Pandemonija“

U srijedu, 20. ožujka u 18:00 sati, Gradsku knjižnicu Rijeka posjetit će američka književnica Katherine Arden. Gostovat će u Hrvatskoj od 19. do 22. ožujka 2024. godine u sklopu promocije prijevoda svog najnovijeg djela, romana „Pandemonij“. Hrvatsko izdanje romana objavljeno je u veljači ove godine pod prijevodom radnog naslova „Pandemonium“. Na engleskom govornom jeziku objavljuje se pod naslovom „The Warm Hands of Ghosts“. Američko izdanje naišlo je na brojne pohvale publike i kritike, te postalo nacionalni bestseller.

Pisan punih pet godina, „Pandemonij“ pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat, shvaćen kao kraj jednog svijeta, sa svim popratnim apokaliptičnim konotacijama. Pratimo ga iz perspektive Laure Iven, kanadske ratne bolničarke koja je u ratu izgubila sve osim brata, možda poginulog u najžešćim borbama kod Ypresa 1917. godine. Nakon što dozna da postoji mala mogućnost da joj je brat ipak živ, ona se odluči vratiti u žarište ratne stihije ne bi li doznala kakva ga je sudbina snašla.

Katherine Arden rođena je 1987. u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Na književnu je scenu stupila 2017. godine romanom „Medvjed i Slavuj“, neodoljivim spojem povijesne fikcije i bajkovite slavenske mitologije, nominiranim za nagrade „Locus“ i „John W. Campbell“. Potonjim romanima „Djevojka u tornju“ i „Zima za vješticu“, Arden je upotpunila trilogiju „Zimska noć“, nominiranu za nagradu „Hugo“ 2020. godine u kategoriji najboljeg serijala. Za prvi nastavak istovremenog serijala strave za mlade, knjigu „Tijesni prostori“, Arden je dobila nagradu „Vermont Golden Dome“ 2020. godine. Serijal je upotpunila romanima „Mrtvi glasovi“, „Tamni valovi“ i „Prazni osmijesi“, smještenim u četiri godišnja doba i na hrvatskom objavljenim kao „Kobni kvartet“.

Prijave se primaju putem obrasca.

Istaknuti vizual: Aleš Suk

#Gradska knjižnica Rijeka #Katherine Arden #književnost #Promocija knjige

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh