Međunarodni dan Mediterana u Palachu

28. studenog je Dan Mediterana, dan kada osvještavamo zajednički identitet i zajedničko nasljeđe. U čast ovog dana Zaklada Anna Lindh odabire niz organizacija svake godine kao domaćine glazbenih nastupa zasnovanih na zajednici, istovremeno u 42 sredozemne zemlje. U sklopu poziva Anna Lindh Foundation „Celebrating the Mediterranean” Udruga Ri Rock ove godine obilježava Međunarodni dan Mediterana, 28.11. besplatnim koncertom Zorana Majstorovića & Atma Mundi Ensemble te Rinkluzija Banda u OKC Palach, a s početkom u 20:00 sati.

Slavlje Mediterana obilježava se glazbom i ritmovima iz njegovih najudaljenijih kutaka, od arapskih ljestvica do afričkih bubnjeva pa sve do Kvarnera, repertoarom koji obuhvaća njegovo kulturno bogatstvo i ljepotu, te pritom briše granice i razlike.

Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. U više od 25 godina javnog glazbenog djelovanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. Dobitnik je i raznih nagrada: „Status”; kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist (dodjeljuje HGU), „Damir Dičić“; kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist (dodjeljuje HGU), „Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor (dodjeljuje HDS), „Apoksiomen” za unapređivanje kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije. Višestruki je dobitnik nagrade „PORIN”, redovni član Hrvatskog Društva Skladatelja te je član Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika.

Rinkluzija bend nastao je 2022. godine kao plod istoimenog projekta kojeg Udruga Ri Rock uspješno provodi s partnerima – Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. Projekt obuhvaća marginaliziranu romsku i drugu socijalno ranjivu djecu i mlade kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni i kulturni život zajednice. Pritom glazbeno stvaralaštvo služi kao „alat” za „razbijanje” barijera i eventualno negativnih stavova korisnika, kao i njihovih roditelja prema međusobnoj integraciji i zajedničkom uključivanju u društveni i kulturni život zajednice.

Rinkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca, većinom autorskih stvari uz poneku svima znanu obradu. U bendu je aktivno desetoro djece i mladih, šest mentora, a nastupima se priključuju i profesionalni glazbenici, što čini oko 20 svirača.

Istaknuta slika: Atma Mundi Ensemble; Udruga Ri Rock

#Atma Mundi Ensemble #Međunarodni dan mediterana #OKC Palach #Rinkluzija Bend #Zoran Majstorović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh