U MMSU održana komemoracija Zlatku Kutnjaku: Zlatko je bio energija

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održana je komemoracija u čast lika i djela Zlatka Kutnjaka (Rijeka, 1950. – Rijeka, 2023.). Zlatko se može smatrati začetnikom akcionističke avangardne Riječke art scene. Još tijekom svojih studentskih dana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu započeo je bavljenje performansima djelom ’Umjetnost je – Umjetnost nije’ na riječkom Korzu, za koju je kasnije 2006. godine dobio i likovnu nagradu Ivo Kalina za najbolju izložbu na području suvremene umjetnosti. Za ovu nagradu Nadežda Elezović naglašava da je Kutnjaku bila izuzetno važna jer je nosila naziv po velikom subordiniranom umjetniku Ivi Kalini.

Večer je otvorila kustosica muzeja Ksenija Orelj i ukratko okupljene uvela u Kutnjakov umjetnički život, podsjetivši nas na njegovu izjavu o izoliranosti na riječkoj sceni koju je osjećao: „U umjetničkom smislu, ja sam u Rijeci sam.“. Orelj također daje značaj Kutnjaku i njegovim akcijama u MMSU-u koje se bile vidljive u zbirci u obliku fotodokumentacija.

Na komemoraciji su govorili Kutnjakovi prijatelji i suradnici, likovni kritičar i kustos Branko Cerovac, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Nadežda Elezović i umjetnik Damir Stojnić. Uz njih su bili prisutni i ljudi koji su sudjelovali na njegovim izložbama. Popratni program činila je projekcija fotografija s njegovih performansa u galeriji.

U MMSU Rijeka i Hrvatska oprostili su se od jedinstvenog i avangardnog umjetnika. Snimila Klara Stilinović

– Kutnjak kao pokretač akcionističke prakse kroz performanse postaje jedinstven i avangardan u sklopu mainstream scene u Rijeci. U godinama početaka njegovih akcija Rijeka je slovila za bogat industrijski grad u kome je i likovna umjetnost bila razvijena, premda je scena bila dosta manje alternativna od ostalih europskih prijestolnica, primjerice Beča, pa i Jugoslavije. Tek devedesetih godina svijest u Rijeci počinje se razvijati k subverzivnoj umjetnosti i vidi se kao više potrebna, rekao je Branko Cerovac u obraćanju publici. Kroz prisjećanje na svog suradnika i prijatelja, Cerovac je također pridao značaj Kutnjaku kao puno zanimljivijem umjetniku od njegovih kolega u Zagrebu, upravo zbog spomenutih akcija u kojima su se mogle pronaći mnoge karakteristike elemenata slikarstva, kojima je pridao vlastiti rukopis.

Nadežda Elezović govorila je iz pozicije mlađe generacije povijesti umjetnosti, odnosno kroz njezine doživljaje s Kutnjakom, odnosno na važnost razgovora i diskusija za istinsko razumijevanje Kutnjakovog rada, zbog kojeg se on smatra neprilagođenim (’The misfit’). Također, naglasila je Nadežda Elezović, ključ izmicanja granica je u kontekstu kritičnosti i subverzije.

Damir Stojnić je pokušao Zlatka Kutnjaka približiti kao osobu i suradnika, opisavši ga jednim kolokvijalnim izrazom, kao „zajebanog“ te se prisjetio scene s jedne izložbe na kojoj je Kutnjak pitao Stojnića da zamijeni jedan svoj rad njegovim, nakon čega ga je počeo kidati u sitne komadiće i stavljati u usta govoreći drugim ljudima da to isto čine, a potom je skupio sve komadiće i ponovno napravio rad jer za njega je tek to činilo rad završenim. Kod Kutnjaka je granica između života i umjetnosti uvijek bila dosta kratka.

Branko Cerovac, Nadežda Elezović i Damir Stojnić. Snimila Klara Stilinović

Govornici su se složili da njegova djela ne trebaju ostati iza nas, već da se skupe i prenose mlađim generacijama.

– Imam osjećaj da mi sa smrću samo ostavljamo svoje ogrtače, ali zapravo živimo svuda okolo. Zlatko je energija i evo, osjećam ga i ovdje i sada s nama, rekao je Damir Stojanić za kraj komemoracije, kao i da je ovo okupljanje u njegovu čast ipak malo uštogljeno, kao što bi rekao Kutnjak.

Druženje se nastavilo u prostorijama MMSU-a, gdje se trenutno nalazi izložba Pavelića na gornjem katu, koja također ima crte aktivističkog konceptualnog performansa koji je izvodio Kutnjak. Bilo je zanimljivo održati ispraćaj jednog inspirativnog buntovničkog avangardnog umjetnika dok se u prostorijama galerije njegova ostavština već nastavlja, u vrijeme kada umjetnici na ovako alternativnoj sceni prelaze granice samoće u njihovoj umjetnosti.

Naslovnu fotografiju snimila Klara Stilinović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh