Na današnji dan odlučeno o izgradnji Koksare Bakar

Na današnji dan, 31. svibnja 1971. godine, donesena je odluka o gradnji bakarske Koksare, koju je Novi list tada opisao kao „historijsku”. Tadašnja gradonačelnica Rijeke, Neda Andrić, kojoj je Bakar teritorijalno pripadao, i Marijan Kalanj, sekretar riječkog Općinskog komiteta Saveza komunista, izjavili su kako je Bakar „najidealnije mjesto za novu veliku jugoslavensku koksaru”.

Na “povijesnoj” sjednici riječke Općinske skupštine 31. svibnja 1971., gradonačelnica Neda Andrić je upoznala odbornike sa stavom Bakrana prema lokaciji, te unatoč tome što se mještani nisu suglasili da se koksara gradi na Goraninu u Bakru odlučeno je, politički, ipak drugačije.

Koksara je sagrađena nasuprot luke rastresitog tereta, zauzimajući slobodni teren uz obližnju rafineriju nafte u Urinju. Ugljen iz luke rastresitog tereta transportiran je kroz veliku betonsku cijev, uronjenu u sam zaljev, u neposrednoj blizini povijesne gradske jezgre. 

Mamutski dimnjak, visok 250 metara, počeo se uzdizati 1977. Koksara je prestala s radom 26. rujna 1994., gotovo dva desetljeća kasnije, a nakon što je 16 godina emitirao dim, dimnjak je srušen 10. studenoga 2005. Sanacija terena trajala je godinama. Na raščišćavanje terena godinama su trošeni novci poreznih obveznika.Oko terena i pomorskog dobra vodili su se politički i drugi sporovi, a i Uskok se bavio ovim slučajem. Nakon što su srušeni ostali objekti koksara je službeno prestala postojati, a zemljište je pripalo Republici Hrvatskoj.

Brutalnost zahvata nije Bakar pretvorila u simbol uspješne industrijalizacije, nego zagađenja i devastacije, i u konačnici razvila otpor ideji bilo kakve proizvodnje na obalnom pojasu. Slučajevi poput Bakarskog doveli su do današnje strategije upravljanja prostorom uz more, uobličene zakonom iz 2004. godine, koja je isključila industrijsku proizvodnju iz obalnog pojasa.

Prošle je godine, 2023., potpisan ugovor kojim je Vlada zemljište bivše koksare darovala Gradu Bakru, sve s ciljem osnivanja Poduzetničke zone Bakar te će u narednih 5 godina Bakar opremiti tu poduzetničku zonu i staviti je u funkciju.

Istaknuta i druga fotografija: preuzeto s Pogledaj to

#Bakar #ekolofija #Koksara Bakar #politika #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh