Na današnji dan rođen Mate Mahulja, idejni začetnik Krčkog mosta

Krčki most predstavlja iznimno važnu infrastrukturnu građevinu koja povezuje otok Krk s kopnom. Ovaj most, inicijalno nazvan Titov most, otvoren je 19. srpnja 1980., simbolički samo nekoliko sati prije početka 22. ljetnih Olimpijskih igara u Moskvi.

Idejni začetnik cijelog projekta bio je vizionar Mate Mahulja, rođen u Vrbniku 15. veljače 1921., koji nije doživio završetak mosta jer je preminuo 2003. Uz njega su ključne osobe zadužene za izgradnju mosta bile Ilija Stojadinović, projektant, i Stanko Šram, voditelj gradnje.

Mate Mahulja ostaje kao simbol epohe kada je otok Krk doživio potpunu transformaciju. U to doba, Krk je funkcionirao s prašnjavim cestama, ograničenim pristupom kopnu preko brodske veze, te s izazovima poput nedostatka cjelodnevne električne energije i slaba vodoopskrba. Mahulja se isticao svojom sposobnošću da okupi ljude, kako na otoku tako i izvan njega, oko ideje izgradnje mosta, koju je prvi put predstavio zajednici već 1960. godine.

Njegova predanost projektu obuhvaćala je uvjeravanje zagrebačkih rukovoditelja, brigu oko financijske konstrukcije, formiranje poduzeća za izgradnju mosta te obavljanje funkcije direktora. Mahulja je uspješno pregovarao o nizu kredita za izgradnju, surađujući s Riječkom bankom, Zagrebačkom bankom i Jugobankom iz Rijeke. Također je osigurao investicije u obliku nepovratnih sredstava od strane Jugoslavenskog naftovoda, Ine Rafinerije nafte Rijeka i Skupštine općine Krk.

Titov most je sagrađen u izuzetno kratkom roku od četiri godine, počevši s radom u kolovozu 1976. godine. Međutim, Tito nije bio prisutan na otvorenju, budući da je preminuo u svibnju 1980., a predsjedničku dužnost preuzeo je Cvijetin Mijatović, koji je izveo svečano otvorenje mosta.

Istaknuta slika: VRBNIČKO KULTURNO DRUŠTVO “FRANKOPAN” VRBNIK

#idejni začetnik #Krčki most #Mate Mahulja #Na današnji dan #vizionar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh