Na današnji dan u Rijeci je preminuo fra Serafin Sobol, legendarni trsatski gvardijan

Na današnji dan, 21. siječnja 2017. godine, u riječkom hospiciju, u 71. godini života, 54. redovništva i 45. svećeništva blago u Gospodinu preminuo je fra Serafin Sabol, legendarni trsatski gvardijan. Rođen 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, s krsnim imenom Franjo, Primorje je smatrao svojim domom, a zbog svojega je vedrog duha i silne pozitivne energije bio izuzetno omiljen i poštovan.

Nakon franjevačkog sjemeništa, u kolovozu 1963. stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Cerniku kod Nove Gradiške, a sljedeće godine položio je prve privremene zavjete. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru. Pastoralno djelovanje započeo je već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj za osnovnoškolsku djecu. U Zagrebu je 25. lipnja 1972. i zaređen za svećenika. Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, a zatim u zagrebačkom Sigetu gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otada i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990., pa do kraja svoga životnoga vijeka služio na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, a od 2002. kao ekonom trsatskoga samostana. Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana koji je pretvoren u Marijin perivoj. Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti. Osobito odan ovome papi, fra Serafin je bio zaslužan što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”.

Osim toga, njegovim je zalaganjem izgrađen i trsatski pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II., čiji je arhitekt dobio nagradu “Viktor Kovačić” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2008. godini. Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada grada Rijeke. Dana 14. travnja 2015. godine dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio te je dodao: “Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim.”

Tekst i fotografija preuzeti s Riječke nadbiskupije

#fra Serafin Sobol #gvardijan #Na današnji dan #Rijeka #Trsat #Trsatsko svetište

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh