Jadranka Lacković: „Arijadnina nit“, terapeutska moć slikarstva

Akademska slikarica i muralistica Jadranka Lacković rodila se u Rijeci 1986. godine. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Stažirala je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i radila na kazališnim predstavama i kratkim filmovima. Od 2015. s Dunjom Kodrnjom i Marijom Kajapi pokreće kreativni atelier ArtMašina u sklopu kojeg promiču vizualnu kulturu i praktične DYI vještine u svakodnevnom životu, iza sebe imaju višegodišnje suradnje sa švicarskom školom ISZL (International School of Zug and Luzern), festivalom Tobogan, Dječjom Kućom, Dječjim odjelom Stribor Gradske knjižnice u Rijeci, Kastavskim kulturnim letom…
Jadranka radi i street art te ilustracije pod imenom ojoMAGico. Njezini murali dio su gradskih fasada Rijeke, Beograda, Koprivnice, Siska i Opuzena, a od recentnijih radova svakako se ističe mural nastao u centru Bruxellesa u travnju 2021. tijekom 15. Balkan Trafik Festivala. Oslikala je i mural u novom prostoru Udruge SOS – centra za nenasilje i ljudska prava, jaslice neurološkog odjela Dječje bolnice na Kantridi, hodnik istražnog zatvora u Rijeci u sklopu projekta Melinde Šefčić „Sloboda stvaranja, te „Laboratorij za učenje – prostor za rad sa djecom i mladima udruge UZOR. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU i HDLUR).

Prije nego što kreneš oslikavati prostor, o čemu razmišljaš? Što te potiče na odabir motiva?
Prije svega, razmišljam o ljudima koji tamo borave ili dolaze. Kada sam oslikavala 2021. godine prostor Udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koji se bavi pružanjem besplatne psihosocijalne i primarne pravne pomoći za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, razmišljala sam o tome koji svijet želim prikazati. Nisam željela ići u smjeru prikazivanja motiva koji bi bili trigerirajući, već podržavajući. Što čini takav svijet? Po meni, to je uključivalo mnogo detalja, umirujuće boje te prikladan odabir simbola.
Koje izvore koristiš pri odabiru simbola?
Često se vodim mitologijom – pokušavam mitove prilagoditi vremenu i situaciji u kojoj ga koristim. Pronalazim inspiraciju u autorima poput Carla G. Junga, Stephena Frya, Mirande Gray te nepresušnog izvora – grčke mitologije. Također, dok oslikavam, prolazi mnogo ljudi pored mene. Htjela – ne htjela, čujem o čemu pričaju i to utječe na mene u procesu oslikavanja. U Centru sam se tako odlučila za motiv lopoča kojeg čini krhkoća cvijeta, ali zato duboki i snažni korijen, motiv žena i raznolikosti njihova tijela – integrirajući ih tako u prostor koji pruža sigurnost i podržava intimu. Jedan je od motiva je i meduza, koja bi bez utjecaja okolinskih čimbenika bila besmrtna.

Detalj murala u prostoru Udruge SOS

Kakve su povratne informacije o tumačenju tvojih crteža? Koliko su različite interpretacije?
Primjerice, u svojim radovima često koristim krugove, različitih veličina, što je bio slučaj i u oslikavanju Centra. Naknadno sam dobila povratnu informaciju kako ih neki tumače kao suze, bisere, svjetlost. Zanimljivo mi je bilo kako je svatko iznio drugačije tumačenje, i kako ono zapravo toliko govori o nama samima! Dugo sam razmišljala o tome… i došla sam na ideju izrade asocijativnih karata, tehnike koja omogućuje povezivanje s vlastitim iskustvima i emocijama.
Kome su namijenjene asocijativne karte?
Motiv iz kojeg sve proizlazi je žena – u svojim različitim formama, stadijima života, arhetipovima. S djevojkama iz Centra, psihologinjama, razvijam ideju o okolnim motivima koje želimo koristiti. Radni naziv projekta je „Arijadnina nit“ – po grčkome mitu u kojem Arijadna svojom niti pomaže Tezeju da izađe iz labirinta. Isto tako, karte će predstavljati simbol podrške u teškim ili kompliciranim situacijama, a vodit će k suočavanju sa vlastitom sjenom, prepoznavanju boginje unutar nas, osvještavanju odnosa s nama samima, ali i ljudima oko nas. Za početak, planiramo prikazati 10 do 15 ilustracija na izložbi koje će imati i verziju bojanke, te biti dane ljudima na bojanje – kako bi mogli podijeliti dio svojih viđenja pojedinih motiva, ali i ostaviti feedback. Izložba će nam poslužiti kao uvod u cijelu priču i predstavljanje projekta, dok će finalni deck sadržavati 70-ak karata. Deck će biti predstavljen na Dan žena, u book caffeu Dnevni Boravak, gdje ću zajedno s kolegicama iz Centra otvoriti i predstaviti naš projekt, a cjelovita realizacija projekta predviđena je za Osmi mart 2025. godine.

Fotografije: Karlo Čargonja

#Arijadnina nit #asocijativne karte #Jadranka Lacković #murali #Udruga SOS

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh