Na portalu ArtKvart pratite sva događanja ovogodišnjeg Goranovog proljeća!

Goranovo proljeće, nacionalni festival pjesničke riječi, kroz književnost i glazbu u naredna tri dana okupit će pisce iz petnaest zemalja i dovesti ih u Zagreb, Lukovdol i Rijeku

U Zagrebačkom kazalištu lutaka večeras započinje program 61. Goranovog proljeća s početkom u 19:00 sati. Večer će obilježiti veliko zajedničko čitanje šesnaest internacionalnih pjesnika, ovogodišnjih laureata nagrada „Goranov vijenac“ i „Goran za mlade pjesnike“ te još petnaestak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija. Poezija će zaživjeti uz glazbenu izvedbu studenata Muzičke akademije, koji će izvesti kratka komorna djela na stihove Ivana Gorana Kovačića, sve uz prikaz pjesničkih filmova iz berlinskog „Zebra Poetry“ Film Festivala. Slovenski kantautor Zoran Predin, također će održati minikoncert.

Sljedeći dan, 21. ožujka, u Domu kulture „Lukovdol“ s početkom u 12:00 sati, bit će dodijeljene nagrade „Goranov vijenac“ i „Goran za mlade pjesnike“, uz glazbeni i folklorni program sekcije SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“. Istoga dana navečer, program se nastavlja na drugoj lokaciji – u riječkom Antikvarijatu „Ex libris“. S početkom u 18:30 sati, održat će se program posvećen platformi „Versopolis“, uz predstavljanje svježe otisnutih knjiga pjesnikinja. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnikinja koje nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno. Predviđeno je i predstavljanje knjige „Bezgrešna“, autora Zorana Predina, iste večeri u 19:30 sati, na istoj adresi. U petak, u riječkoj dvorani Mjesnog odbora „Kozala“, održat će se još jedno veliko čitanje, a riječka će publika imati priliku uživati u izvedbenoj književnosti uz minikoncert Zorana Predina. Uz ovogodišnje laureate, nastupa još dvadesetak pjesnikinja i pjesnika, domaćih, europskih i svjetskih. Večer će moderirati predsjednik „Goranovog proljeća“, priznati pjesnik Marko Pogačar.

Zatvaranje festivala održat će se u subotu, 23. ožujka, na sceni „F22“ Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, s nastupima laureata i brojnih festivalskih gostiju. Glazbenu podlogu za vrijeme čitanja osigurava „OAZA mix trio“.

Istaknuti vizual: Aleš Suk

#61. Goranovo proljeće #Akademija dramske umjetnosti Zagreb #Antikvarijat Ex Libris #književnost #Lukovdol #MO Kozala #program #Rijeka #Versopolis #Zoran Predin

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh