Naša prva prijetnja tužbom ili kako nas je doživjela Iva Piglić

„Umjetnost je jedina ljudska aktivnost nepovezana s biološkim opstankom i kao takva, moguće jedino ona, oslikava našu pravu prirodu. Stanje svijeta u kojem živimo ukazuje, pak, da ga ne gradimo kreativno, iz naše prave prirode. Naprotiv, svijetom dominiraju fizička i metaforička betonizacija te galopirajuća digitalizirana birokratizacija ljudskosti i svih aspekata postojanja.  

Kulturu i umjetnost, umjesto življenja, tretiramo ćudoredno, malograđanski, u kontekstu kapitalističkog konzumerizma, kao accessoire ili kao bateriju za politiku i gospodarstvo. Govorimo o ‘umjetničkoj industriji’, ‘kreativnoj industriji’, ‘umjetničkom proizvodu’. Kreativni rad robuje ciljevima programa EU fondova, degradirajući se na nivo puke propagande.“

Upravo tim riječima započinje svojevrsni manifest portala Artkvart.hr, objavljen prije točno mjesec dana, odnosno prvoga dana kada je zaživio portal koji prati, objavljuje, analizira i KRITIZIRA kulturnu scenu. Mi kulturu i umjetnost  ne tretiramo ćudoredno, malograđanski, nipošto u kontekstu kapitalističkog konzumerizma, ali znamo da je u današnjem svijetu to postalo neminovno. Mi ne želimo da u kulturi i umjetnosti dominiraju brutalnost, krkanluk, snobizam, glupost i fokus na individualni uspjeh, ali znamo da je to nemoguće izbjeći. Pa kad je to već nemoguće izbjeći, nemoguće je na takve pojave, naročito kada se dešavaju u našem neposrednom okruženju – zažmiriti.

Eh, sad, zašto sav ovaj uvod? Zato što smo povodom otvaranja 1. slikarskog i kiparskog Biennalea Opatija objavili, uz dopuštenje autorice, kritički osvrt Sonje Švec Španjol, povjesničarke umjetnosti i muzeologinje, izvorno objavljen na portalu PercieveArt. Sonja Švec Španjol u svom se tekstu osvrće na čitavu ovu opatijsku kulturnu priču, legitimno propitkujući tko je organizator bijenalea, kakve su mu reference, na koji su način birani umjetnici koji na bijenaleu izlažu, kakva je zaista poveznica s mjestom održavanja. Tekst objavljen pod naslovom „Komentar na 1. Biennale Opatija – Tko je Iva Piglić i što se događa s Opatijom?“ izazvao je dosta polemičkih tonova pa smo odlučili i prozvanoj Ivi Piglić, kao organizatorici ovog i još nekih drugih događanja u Opatiji i Rijeci, ponuditi prigodu da kroz razgovor objasni svoju stranu priče, odnosno ponudi odgovore na neka pitanja što su ostala nedorečena, a sve s ciljem promocije transparentnosti i kvalitetnog dijaloga.

Što smo dobili kao odgovor? Zahvalu na ponuđenoj prilici i prijetnju – tužbom. Dakle, točno mjesec dana nakon što je Artkvart.hr ugledao svjetlo dana jedan tekst objavljen na našem portalu po svemu sudeći dobit će i svoj sudski epilog. Ne likujemo zbog toga, nije nam drago, ali to valjda znači da smo na dobrom tragu, da polako rastemo i da nas uvažavaju, odnosno da se naš glas ipak čuje. Kada smo prije mjesec dana pokrenuli portal najavili smo da želimo potaknuti i umjetnike i kreativce, ali i sve one koji baš ovakvu i problematiku ovog tipa osjećaju svojom da se uključe u stvaranje zajedničkog prostora slobode mišljenja, govora i bogatstva raznovrsnosti izričaja. Taj poziv još uvijek vrijedi. A mi ćemo i dalje ostati na tom tragu, bez obzira na to što o tome mislila Iva Piglić.

Uredništvo portala Artkvart.hr

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh