Natječaj u tijeku: Kultni riječki klub Palach na novoj prekretnici!

Omladinski kulturni centar Palach – srce i duša riječkog razvikanog statusa grada rocka, mjesto koje je stvorila i na životu držala upornost mladih ljudi, mjesto koje bez bunta ne bi ni postojalo, mjesto koje će bez bunta – umrijeti. Važnost Palacha u kontekstu riječke alternativne scene nije potrebno pretjerano naglašavati, o njoj sama svjedoči činjenica da će barem pet generacija riječkih alternativaca reći kako su mladost proveli u Kružnoj. Simbioza kulturne i alternativne scene ono je što ovo mjesto čini posebnim – Galerija SKC, koja na svojevrstan način baštini ostavštinu slavne Galerije O.K., a koju su osnovali i vode studenti, Radio Roža, community internet radio koji prati nezavisnu riječku kulturnu scenu te prostor Palacha za koncertne programe, slušaonice i tribine.

Burna povijest i mnogobrojne promjene ovog kultnog mjesta rezultirale su time da je danas njegov način rada u najmanju ruku diskutabilan – on više nije dnevno okupljalište mladih, a riječku sudbinu života na staroj slavi ni sam nije uspio izbjeći. Revolucionarnoj ideji „omladinskog kulturnog centra“ presudio je kratki spoj u realizaciji, a pitanje za milijun dolara ovdje je hoćemo li iz vokabulara konačno ukloniti onu famoznu rečenicu „nije to više kao što je nekad bilo“ – hoće li se Palachu ikada vratiti stari sjaj?

Fotografiju snimila Marta Ožanić

22. studenog 2023. godine raspisan je javni natječaj za davanje na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Rijeke – kluba Palach. Prostor je namijenjen kulturnim djelatnostima, na natječaj se mogu prijaviti udruge i umjetničke organizacije koje moraju biti upisane u odgovarajući registar te moraju djelovati na području kulture najmanje tri godine, a prostor se daje na korištenje u periodu od deset godina. Kriteriji i mjerila za bodovanje prijava uključuju godine aktivnog djelovanja, ostvarena sufinanciranja, ostvarena priznanja i nagrade, provedene aktivnosti u godini prije raspisivanja natječaja, broj partnera s kojima se planira zajednički koristiti dodijeljeni prostor kulture, opis projekta te prethodno ulaganje u prostor kulture u iznosu od 7000 eura.

Kulturne djelatnosti u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach trenutno izvršava Udruga Ri Rock, u sklopu koje u prostoru djeluju Radio Roža i Galerija SKC.

– Udruga Ri Rock već dugo iščekuje ovaj natječaj. Trenutno ga proučavamo i kako sada stvari stoje imamo se namjeru prijaviti. Sve ove godine, iako smo bili u prostoru, nismo dobili pravu priliku za vođenje, već više smo se osjećali kao neki domari u pat poziciji koji zapravo nemaju ovlasti voditi i upravljat istim kako bi trebalo, niti kako mi želimo i umijemo. Imamo želju već dugo vremena razvijati Palach kao mjesto kakvo Rijeka zaslužuje. Natječaj sam po sebi se čini ok. Ponuđeno je organizacijama u kulturi da vode i upravljaju klubom uz suradnju s ugostiteljem po njihovom izboru. Smatramo da je to ispravno jer Palach i je kultni građanski prostor, ponajviše za mlade, a to su izravni ciljevi i naše udruge. Da se mladima ponudi adekvatan kulturni objekt za graditi scenu uz našu pomoć. Valjda će to i postati pa bili mi u njemu ili netko drugi. S druge strane još su neke nepoznanice i nejasnoće u natječaju i tražit ćemo odgovore i pojašnjenja iz Grada. Trenutno ne možemo znat što će biti s Radio Rožom. Moguće je da nađe drugi dom, da se ugasi ili da živi u nekom trećem modusu. Tu su i zakonska ograničenja i propisi koje radio stanica mora zadovoljiti, rekao je Vinko Golembiowski u ime članova Udruge Ri Rock.

Studenti ispred Galerije SKC

U prostoru Palacha djeluje i Galerija SKC, na koju natječaj za davanje na korištenje kluba Palach i eventualna promjena zakupaca direktno utječe. Jana Ažić, voditeljica Studentskog Kulturnog Centra Sveučilišta u Rijeci, natječaj nije htjela komentirati, no na naš upit odgovorili su voditelji Galerije SKC.

– Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci kontinuirano od 2014. godine koristi dio prostora kluba Palach za provođenje svojih programa vizualne umjetnosti i kulture. Konkretnije, Galerija SKC djeluje u prostoru Palacha već deset godina tijekom kojih su se ostvarile mnogobrojne studentske produkcije te je veliki broj studentica i studenata stekao važna praktična izlagačka i kustoska iskustva. U navedenom razdoblju Studentski kulturni centar, kao korisnik prostora, kroz program Galerije SKC proveo je mnogobrojne izložbe i programe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, produkcija, radionica i edukacija u kulturi uz brojna gostovanja i suradnje. Institucijska stabilnost i kontinuitet osigurali su nam programsku profilaciju koja doprinosi razvoju kulture i umjetnosti te smatramo da smo svojim aktivnim djelovanjem prostor uspjeli učiniti društvenim žarištem okupljanja studentske populacije i mladih. Iako je prostor u kojem djeluje prepun tehničkih izazova i nedostataka, unatoč tome, studentice i studenti kroz godine su prepoznali taj dio prostora svojim stoga je svakako važno i dalje im osigurati njihov identitetski prostor za daljnji rad i za buduće generacije. Dodatna je vrijednost činjenica da se galerija nalazi u centru samoga grada čime se studentski rad direktnije približava svom lokalnom stanovništvu, a ne samo onom akademskom, a stabilnost podrške Sveučilišta i Grada doprinosi studentskom i kulturnom standardu što ujedno čini Rijeku zanimljivom destinacijom, kako studentima, tako i posjetiteljima. Galerijski je prostor tek mali dio cjelokupnog Palacha te je vrlo važno imati razumijevanje Grada i korisnika/upravitelja kluba Palach za međusobno poštovanje poslovnog suživota. Važno je što jasnije definirati pravila korištenja prostora i tako osigurati dobrosusjedske odnose nužne za uspješan i organiziran rad galerije, poručili su iz Galerije SKC.

Damir Čargonja Čarli, snimio Aleš Suk

Novi je natječaj komentirao i Damir Čargonja Čarli, osnivač Multimedijalnog centra d.o.o., koji je Palach vodio od 1999. do 2007. godine. Iako su neki mediji pisali kako se planira prijaviti na natječaj, te je tvrdnje odbacio uz ponudu pomoći novim rukovoditeljima kluba Palach, ističući kako se nada da će novi korisnici imati slobodu u aktivističkom pristupu te da zbog njega neće nastradati, kao što je to bio slučaj s tvrtkom MMC.

– Drago mi je da je došlo do natječaja, nadam se da se shvatilo da ovakav način funkcioniranja kluba Palach više nije prihvatljiv, s obzirom na to da Palach nije kao nekad, kada je radio preko dana i bio okupljalište mladih u svako doba dana. Osnovni razlog zašto je to tako je ne funkcioniranje ugostiteljskog dijela, koji je nekada služio za druženje mladih ljudi, a također je bio dobar izvor prihoda kojim su se financirali programi. Nažalost, ekipa koja sada drži Palach u tom se dijelu nije snašla, ja vjerujem da će se ovim natječajem to promijeniti. Problematično mi je to što se za Palach mogu javiti isključivo udruge, a posebno mi smeta jedna točka – prednost imaju oni koji su u prostor do sada uložili minimalno 7000 eura, što daje prednost onima koji su do sada bili tamo. Neću reći da je to namjerno napravljeno, ali neka vrsta pogodovanja svakako je. Volio bih da u slučaju dolaska novih zakupaca u Palachu ostanu prostori za namjenu Radio Roži i Galeriji SKC, kojoj predlažem udruživanje s Galerijom O.K., koja je u tom prostoru i nastala. Novi turizam d.o.o. odrekao bi se imena Galerije O.K., a nju bi nastavili voditi studenti i mladi ljudi, kojima je ona od samih početaka i bila namijenjena, rekao je Damir Čargonja Čarli, nekadašnji voditelj Palacha.

Damir Čargonja odlazi korak dalje te nudi revolucionarni način za trajno rješavanje pitanja riječkog okupljališta mladih ljudi, odnosno pripadnika svih supkulturalnih scena ovoga grada.

– Davnih sam dana predložio Konzervatorskom zavodu Rijeka da se Palach proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom – samim bi proglašenjem taj prostor bio zauvijek zaštićen, njegova se primarna djelatnost kulturnog centra za mlade ne bi mogla mijenjati. Svojevremeno smo imali i ideju da u Palachu otvorimo muzej supkulture, ili centar koji bi pratio kulturnu scenu mladih kroz povijest, kao neku vrstu arhiviranja koja zapravo uvijek fali, zaključio je Čarli.

#Galerija SKC #Grad Rijeka #natječaj #OKC Palach #Ri rock

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh