Predstava Nekretnine u Delta Labu

U DeltaLab-u 16. veljače u 18.00 sati održat će se izvedba predstave Nekretnine, nastale u suradnji Nataše Antulov, Lucije Luque Akrap, Nebojše Zeliča, Espi Tomičića i Sare Salamon.

Okosnicu predstave autorski tim pronašao je u sjećanjima na vlastiti prostor u djetinjstvu i načinu na koji se on mijenjao reorganizacijom društva i vlasništva. Svakom od nas je kuća u kojoj smo provodili djetinjstvo oblikovala načine budućih stanovanja i u tom smislu, kao što kaže Bachelard, mi smo dijagram funkcija stanovanja u toj kući, a sve druge kuće samo su varijacije te osnovne teme. Naše tijelo je u djetinjstvu stvorilo strastvenu vezu s našim prvim stanom ili kućom jer je ona ujedno i mjesto naših prvih sanjarenja. S druge strane, u javnom prostoru susretali smo se s drugima, onima koji su za nas najčešće bili nepoznati i neočekivani. Ponekad smo dio tog javnog prostora pokušali zaštititi ili uskratiti drugima koji su taj prostor isto kao i mi, željeli za sebe. Uzimajući u obzir iskustva prostora u kojima smo odrastali predstava promišlja na koji način mi kao dijagrami stanovanja korespondiramo s trenutnim tržištem nekretnina, na koji način su naša tijela uvjetovana prostorima koji su imaginirana isključivo za dnevni najam i koliko je prostora potrebno ukinuti ili uspostaviti da se naš grad ne pretvori u zatvoreno apartmansko naselje unutar kojeg ne postoje slučajni susreti i događaji. Čiji je dom prazan stan?

Organizatori najavljuju:

„Jučer smo sjeli na klupicu na trgu i potražili poeziju u tržištu nekretina. Književnost je ispunjena gradovima i domovima, sitnim predmetima i vrtovima, ali malo je pjesnikinja koje znaju opisati ulice i stanove ispražnjene od ljudi, nekretnine čija je vrijednost sakralna, stambene blokove napunjene prazninom. Sjedeći na klupici pred nama se rastvorio prazan prostor tvrdeći da je kazališni prostor, ali tako prazan mogao je biti prostor neba, soba u londonskom Grenfellu ili čaša u koju točimo prosecco. Tom praznom prostoru dana su tri kvadrata, odnosno tri kvadrata od jednog kvadratnog metra i na jedno kratko vrijeme dane su mu četiri osobe od kojih je jednoj uskraćen kvadrat. Kao u financijskim kalkulacijama, astrologiji, Maljevičevom košmaru i željama Deborah Levy, na trgu i prstima pitagorejaca, ovaj kvadrat nam je dao mogućnost. Četiri jednake stranice i četiri prava kuta, napunjeno trokutima pa i manjim tijelima. Što ćemo s tobom kvadratu, od čega te možemo osloboditi? Koliko je geomerijskih tijela ubijeno u ovih m2 okupiranog područja?

S klupice gledamo u novoizgrađeni neboder u kojem nema niti jednog svjetla pa svi kriknu: jadni, jadni ulagači, izgradili su nekretninu, a nitko u njoj ne želi živjeti. Netko nam je rekao da smo budale. A onda je jedna od nas viknula: jadan, jadan grad, nitko više u njemu ne živi. Tišina odjekne praznim prostorom, odbijajući se o kućne brojeve.”

Rezervacije se mogu napraviti na natasaantulov@gmail.com.

Istaknuta slika: ulomak iz predstave Nekretnine

#DELTALAB #event #književnost #Nekretnine #UO Muzak

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh