„Neustrašive žene: 100 žena koje su promijenile Hrvatsku“ u Omišlju

Grupna izložba ilustracija „Neustrašive žene“ bit će svečano otvorena povodom Dana Općine Omišalj u petak, 17. svibnja, s početkom u 19 sati u izložbenim prostorima Galerije Lapidarij i Galerije Loža u Omišlju. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložba je ostvarena u suradnji s Općinom Omišalj

Izložba je započela svoje putovanje Hrvatskom u ožujku 2022. godine kada je povodom Međunarodnog dana žena otvorena u Gradskom muzeju Jastrebarsko, nakon čega je predstavljena u još devet gradova diljem Hrvatske, a kako je rastao interes javnosti za ugošćivanjem izložbe, u 2023. godini je također posjetila 10 dodatnih gradova.

Irena Sophia, Antonija Kulčar – Vajda

Među 100 značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na izložbi će biti predstavljene i značajne žene s Kvarnera: Slavenka Drakulić (književnica i novinarka rođena 1949. godine u Rijeci) i Kolinda Grabar Kitarović (prva žena predsjednica Republike Hrvatske rođena 1968. godine u Rijeci).


Irena Sophia, Kolinda Grabar Kitarović

Izložba se temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ (2019.) autorice Tatjane Barat i „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“ (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade „Iris Illyrica“ urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u prostoru Galerije Lapidarij i Galerije Loža u Omišlju ostaje otvorena sve do 4. lipnja 2024. godine.

Istaknuti vizual dio je vizuala najave izložbe „Neustrašive žene“

#Dan Općine Omišalj #Galerija Lapidarij #Galerija Loža #ilustracije #neustrašive žene #Omišalj #Otok Krk

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh