Noć Muzeja: Kako provesti noć, što posjetiti, od kuda krenuti i gdje završiti?

U petak, 26. siječnja održava se 19. manifestacija Noć Muzeja kroz sve Hrvatske županije, s ovogodišnjom temom posvećenoj novoj publici. Na Kvarneru nas čeka veliki broj otvorenih vrata, radionica, dijeljenja, vodstava i još više. Ako nikada niste prošetali gradom za večeri Noći Muzeja, na pravom ste mjestu da saznate kako to možete učiniti ove godine. Naime, Noć Muzeja je manifestacija koja se održava širom svijeta, i na jedan dan u godini Muzeji za sve posjetitelje do kasnih sati otvaraju svoja vrata uz drugačije viđenje i vođenje. Ove godine nas očekuje šareni program, od kreativnih radionica, književnih večeri, novih starih priča, izložbi, vodstava stalnim postavima muzeja, glazbenim i plesnim programima, a sve to kroz nove ideje.

U Rijeci institucije otvaraju svoja vrata od 17:00 do 1:00 sat. U ovih sedam sati imat ćete priliku provesti večer petka na malo drugačiji način, učeći o baštini, povijesti i razvijajući svoju kreativnu stranu. Ako razmišljate o muzejima i voljeli bi promijeniti svoje navike, tako da provodite vrijeme u institucijama u kojima se dijeli znanje, ova je večer vaš pravi početak da se približite muzejima, bilo da to činite sami, ili pak povedete vaše bližnje s vama. Program je namijenjen, svima te je bogat sadržajima poput radionica za djecu, srednjoškolce ali i one u zavidnijim godinama. Postoji nešto za svačiji ukus.

Provod u samoj Rijeci čeka vas na nekoliko opće poznatih lokacija, a kako bih vam olakšala proces biranja pravog sadržaja za vas, u nastavku možete pročitati par interesantnih ruta, i kreirati sami svoj program.

Rijeka

Za one mlađe, gladne znanja, program u Muzeju Moderne i Suvremene Umjetnosti (MMSU) kreće već tijekom dana, u 13:00 se održava priča o MMSU za osnovce i srednjoškolce. Za starije program pak započinje u 17:00 sati s Jagodom Kaloper, te se nastavlja obogaćenim programom sve do 22:00, kroz Restauratorsku kliniku u 18:00, stručnim vodstvom izložbom Vidljive u 19:00 sati te završava s dva performansa (Plesna izvedba učenika klasičnog baleta i suvremenog plesa, i Sonja Pregrad). Za one najmlađe, program se odvija u 18: 30 u Dječjoj Kući, kao MMSU Pop-Up.

Nakon obilaženja MMSU, možete produžiti dalje u Palaču Šećerane, gdje vas čekaju radionice za male i velike,s početkom u 19.30 sati. Naime radionica posvećena oslikavanju lica, i radionica koja nosi naziv „Ja ne znam Crtati” (samo za drugu je potrebna prijava). Ako pak želite posjetiti samo Muzej Grada Rijeke, ulaz će biti slobodan. U prodaji će se moći pronaći vlastita izdanja i suvenira i to po sniženim cijenama.

Noć se dalje nastavlja u Relativnoj Galeriji, koja će u 19:00 sati otvoriti vrata novoj izložbi Alka, izložbi o ženskoj boli autorice Dijane Lukić. Program će obogatiti i igra za posjetitelje.

Ako produljite šetnju gradom, u  Pomorskom i Povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeke (PPMHPR), možete naučiti o novim programima i sadržajima. Ovogodišnji program nastoji približiti muzej građanima kroz aktivnu participaciju. U atriju muzeja bit će izložba pod nazivom „One District One Product“, koja će otvoriti svoja vrata već u 18:00 sati, a do 1:00 sat odvit će se vrlo bogat program, s predstavljanjima digitalizacije muzeja, radionicama za djecu i odrasle, te stručnim vodstvima kroz muzej, a sve s pratnjom na Znakovnom jeziku. U kasnijim satima večeri će se održati i nekoliko nastupa poput Pjevačkog zbora mladih i živi muzej. Program Noći Muzeja će se  takodjer održavati i u Muzejskoj Zbirci Kastavštine.

Kad ste se već popeli uz stube do Guvernerove Palače, možete protegnuti noge i do Prirodoslovnog Muzeja u kojem vas također očekuje obogaćen program.

Na putu do posljednje destinacije večeri, spustom nazad u centar grada, možete besplatno posjetiti Muzej Farmacije, već od 18:00 sati, gdje možete kupiti suvenire i izdanja na popustu, ali i popiti piće iz epruvete, na onaj pravi farmaceutski način. Sudjelovanje u muzejskoj tomboli je otvoreno i za sve one koji imaju malo više sreće, dok djeca mogu postati mladi farmaceuti sudjelovanjem u radionici u 19:00 sati.

Za kraj šetnje, možete svratiti do Galerije Kortil, gdje će biti izložba A4, Lea Pavlovića, koji je dobitnik ovogodišnjeg natječaja za diplomirane studente. Za rastresanje svog tog novog znanja koje ste upili, bit će odgovoran DJ Sven Mišković, koji će vas rasplesati od 19:00 do 22:00 sata.

Za one hrabrije i spremnije da sjednu u auto i krenu u obilazak Kvarnera tijekom Noći Muzeja, ili one koji bi radije posjetili nešto malo drugačije i to izvan Rijeke postoji program na čak nekoliko lokacija; visoko po brdima, pored mora i na otocima.

Put na Istok vas vodi do Kuće kostrenskih pomoraca, gdje će se od 18:00 do 23:00 sata održavati vođeni razgledi interpretacijskog centra.

Putanju možete nastaviti do Muzeja Grada Crikvenice, koji će biti otvoren od 18:00 do 22:00 gdje ćete moći posjetiti izložbu Kotor, a u 19:00 sati se možete priključiti i stručnom vodstvu.

Malo dalje vas čeka Kuća Klović, koja otvara program u 18:00 sati, nakon čega će se održavati slikarska radionica uz vino s Marijanom Mavrićem, vođeni obilazak Kuće, književna večer, izložba fotografija, te i glazbena poslastica na kraju uz nastup Gorana Tomića.

Još jedno mjesto vrijedno posjete je i Narodni muzej i Galerija u Novom Vinodolskom, gdje ćete moći vidjeti izložbu Vitra Drinkovića, prisustvovati čitanju edukativne slikovnice Ane Božić Blažević, predavanju Vlatke Janjić te posjetiti i stalni postav muzeja sve do 23:00 sata.

Ako pak odete zapadno, ruta vodi do Zavičajnog Muzeja Drenove, gdje ćete moći da sudjelujete u Drenovskoj Pučkoj Školi, sa Zrinkom Tolić Nikolić, moći ćete učiti o Franu Frankopiću i Istarskim Preporoditeljima, od Maje Polić i Davorke Medved. Dok će Vesna Lukanović i Kristian Benić podijeliti što to govore mališani o zelenoj Drenovi. Benedikt Perak i Darko Čargonja će odgovarati na pitanja digitalnih tehnologija i prezentirati sadržaj o Ivanu Matetiću Ronjgovu.

Frankopanski kaštel Grobnik, također predstavlja sadržaj prilagođen na usmjeravanje ka novoj publici te će nuditi izložbu umjetničkih fotografija Evocirati i Provocirati, kroz tri cjeline ženskog portreta, akta i koncepta. U 20:00 sati, nakon obilaska izložbe možete i naučiti kako nastaju umjetničke fotografije, o grobničkom dondolašu, nošnjama, pričati s akademskim glazbenicima i sami pridonijeti umjetnosti kroz likovnu radionicu Crta i ljudska figura.

Ako vas ipak više privlači priroda, i želite da priuštite svojoj djeci malo drugačiji dan, u Centru za posjetitelje Velike Zvijeri, Stara Sušica, možete otkriti tajne šume bajne kroz radionicu u 18:00 sati, a nakon i o risovima i velikim zvijerima goranskih šuma.

One koji žive na otocima ili su spremni obići otoke, također čeka dobar provod.

Na Krku, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak koncipira Noć Muzeja kroz dinamičnu manifestaciju važne uloge koji muzeji vode, kroz raznovrstan program. U 18:30 sati će sadržaj otvoriti Prezentacije Nagrade Živa, a nakon ćega ćete moći sudjelovati u raznim radionicama poput radionice keramike, mornarskih vještina, vezivanja udice, podizanja oglanog jedra ili glagoljske kaligrafije. U isto vrijeme moguće je i obići postav uz vodstvo, te razgledati izložbu starih fotografija i obilaziti Škver Obitelji Kraljić.

Na drugom kraju, Vrbničko kulturno društvo Frankopan ovu noć posvećuje žrtvama holokausta, povodom Dana sjećanja. Svoja vrata će otvoriti u 18:30 sati izložbom slika Svetlane Volarić, „Povratak Korijenima“. Nakon toga slijedi i glazbeno-scenski performans program i predavanje Holokaust i Vrnbik u buri Drugog svjetskog rata.

Na Lošinju vas čekaju na čak dvije lokacije.

Naime, Lošinjski muzej održava Zdravicu Povijest, uz baštinu Vina i Vinogradstva, kroz izložbu i predavanja, od 18: do 23:00 sata.

Muzej Apoksiomena također obogaćuje program izložbom Božanska Vea, pijenje i Želja: Priča o Vinu u umjetnosti, od 18:00 do 23:00 sata.

Ako odemo malo dalje, dolazimo do posljednje destinacije u našoj županiji, gdje nas čeka rapska Noć Muzeja, organizirana od strane Pučkog otvorenog učilišta Rab, centar za kulturu Lopar, TZ Grada Raba i TZ Lopar. Program kreće već ujutro kada u 9:00 sati možete prošetati i educirati se kroz Poučnu Stazu Frux Projekta „Rab Archeological (T)Races uz vodstvo Ane Konestre“. Zatim možete razgledati postav Interpretacijskog centra „Čovik i Mora“. Tijekom dana vas čeka i Galerija tradicijskih Nošnji Ive i Anice u Loparu, te noćni razgled povijesne jezgre grada kroz šetnju, uz vodstvo Turističkih vodiča Raba. Za one koji vole sport, održat će se i vožnja biciklima kroz virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva. Edukativni program bit će obogaćen i predavanjem Mirka Paprića, na temu što je to kamen i od kuda dolazi.

Istaknuta slika: vizual za Noć Muzeja

#edukacija #muzeji #Noć muzeja #otoci #Primorje #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh