Novinarko Škandalić: novi Čavjanski pust

Za sve su krivi novinari

U sklopu mesopusnih dana u općini Čavle, odnosno Maškara na Čavji, nakon predstavljanja pusta Škuribanda Fureštića te njegovog spuštanja s bandere o čemu smo nedavno pisali, danas je predstavljen novi Čavjanski put imena Novinarko Škandalić.

Nakon što je Škuribando Fureštić nestao s bandere što je uslijedilo neposredno nakon snažnih reakcija na društvenim mrežama, a potom i u medijima te je bio prepoznat kao lik čije postojanje poziva na govor mržnje, a podizanje upravo njega, tamnoputog i u dronjcima, kao kseonofoban čin, danas je za predstavnike medija bilo organizirano predstavljanje novog Čavjanskog pusta.

Današnji je događaj uglavnom obilježilo službeno očitovanje na cjelokupnu nastalu situaciju koje je okupljenima iznio predsjednik udruge Čavjanske maškare, Goran Mavrinac.

Započeo je kako on i udruga ispred koje stoji s gnušanjem odbijaju bilokakvu tezu da su s mržnjom poticali na nasilje prema bilokakvoj društvenoj skupini te kako s gnušanjem dočekuju zabrinute komentare građana na društvenim mrežama gdje ih se proziva fašistima i drugim, kako kaže, pogrdnim imenima te pita: “ Sličimo li vam mi na fašiste? Pogledajte dobro i zaključite sami.”

Udruga Čavjanske maškare

Istaknuo je kako je zanimljivo kako nitko od medija, zabrinutih građana ili kako kaže, ostalih dežurnih dušebrižnika, nije podigao glas kad je prošle godine u Matuljima podignut crni pust ili kad je prošli tjedan na Kastvu podignut pust imena Nepalko Čvorić te se pita postoje li dvostruka novinarska mjerila kada se radi o Grobniku, odnosno Čavlima ili Jelenju.

Ističe kako u radu udruge djeluju ljudi različitih vjeroispovjesti i boja kože te da ih veže ljubav prema stvaralštvu.

Ponovio je kako je povod podizanju Škuribanda Fureštića bio događaj koji se zbio u prosincu prošle godine kada policija nije imala temelje za zadržavanjem u pritvoru četiri strana državljana koji su navodno ograničili slobodu kretanja njihovom malodobnom sumještaninu. Navodi kako vjeruju svojem sumještaninu. Tvrdi kako su mnogi mještani zabrinuti i u strahu za svoju djecu. Tvrdi kako je otac spomenutog malodobnog mladića tamnoput te kako su podizanjem Škuribanda Fureštića stali u obranu djeteta nevezano uz njegovu boju kože.

Tvrdi kako ime Škuribando nije ime koja označava osobu tamnije boje kože, već osobu koja se kreće mračnom stranom ulice, škuribandom.

Nije im bila namjera pusta poistovjetiti niti s jednim narodom te dodaje kako im je žao ako su ovim činom bilokoga povrijedili te da nisu imali takvu namjeru. Govori kako su mislili da je čitanje šentence dovoljno obrazloženje za podizanje pusta, no sada bi, kaže, odmah nakon podizanja pusta u medije pustili obrazloženje, jer, smatra da su time što to nisu učinili samo otvorili prostor krivim i zlonamjernim tumačenjima predmetnog pusta.

Zbog svojih baka i djedova koji su kao iseljenici radili razne poslove i bili pogrdno nazivani Zlavima imaju poštovanja prema svim doseljenicima, no nemaju razumijevanja niti poštovanja prema onim doseljenicima koji u, kako kaže, našem zavičaju pokušavaju počiniti kazneno djelo ograničavanja slobode kretanja maloljetnih im sumještanina.

Podsjetimo, policija nije utvrdila elemente bilo koje kažnjive radnje, dakle niti pokušaja otmice djeteta.

Dodaje kako će onim medijima koji su zbog želje za čitanosšću iskoristili ovaj slučaj i manipulirali njime iznoseći klevete i laži uputiti kaznenu prijavu nadležnim institucijama Republike Hrvatske te ih prijaviti Hrvatskom novinarskom društvu.

Naposljetku, rekao je: „Škuribando Fureštić proteklog petka u večernjim satima od sramote pobjegao je sa stupa srama spašavajući vlastitu glavu. Od onda mu nema ni traga ni glasa. Stoga vam danas predstavljamo novoga pusta.”

Prenosimo dio šentence:

„Po službenoj dužnosti predstavljamo van novoga pusta

Sakramenskoga hjusta

Ki od žeje za senzacionalizmon ne more zaprit vlastita usta

Novinarko Škandalić muj ime

I dopejal nan je sakramensko brime

Pod danu jako članke piše i klevete o nama riše

Dokli z vlastitin međunožjen po name veselo njiše

Misli vela prava kod novinar uživa

I zada novinarskih slobod se škujac skriva

Da se užanca ne zatare

Teksti mu cenzuriraju urednici bez imalo šale…”

Nakon što je pust podignut mediji su pozvani da postave dodatna pitanja, međutim kada su pitanja pokušana biti postavljena rečeno je kako nema pitanja te kako ne mogu reći ništa izvan onoga što je već rečeno.

Živio pust!

Istaknuta fotografija i ostale fotografije: Marta Ožanić

#Čavjanske maškare #Čavjanski pust #Čavle #Novinarsko Škandalić #Škuribando Fureštić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh