Održana komemoracija za Denisa Lovrovića: Bio je čarobnjak svjetla i sjene u poslu i životu

U Gradskoj vijećnici  Grada Rijeke u četvrtak je održana komemoracija za Denisa Lovrovića, jednog od najboljih fotoreportera novije generacije, koji je prošloga tjedna iznenada preminuo u Zagrebu u 54. godini života.

Brojne kolegice i kolege, prijatelji i suradnici tako su još jednom dobili prigodu oprostiti se od „čarobnjaka svjetla i sjene u poslu i životu“, kako je Čombea, Bubija, Denota, Denisa nazvala Slavica Mrkić Modrić,  njegova dugogodišnja kolegica iz Novog lista, u kojemu je do izražaja došla sva Denisova genijalnost, njegov istančani fotoreporterski gen i strast prema poslu i životu općenito.

Slavica Mrkić Modrić – Mrva

– U Novom listu smo vrlo brzo postali tandem koji ubija, stekli smo puno prijatelja i onih koji to nisu bili, bilo nam je bitno da mijenjamo svijet. A ništa nismo mijenjali. Iza nas su desetljeća prijateljstva, boljih i loših dana i nikad ne bih poželjela boljeg prijatelja od njega i boljeg čovjeka od njega. I ne mogu mu oprostiti što je otišao ovako, to je stvarno bilo bezobrazno, emotivna je bila Mrva, izmamivši svima okupljenima suzu na oku govoreći o Denisu, njegovu životu i radu, njegovu karakteru i velikom srcu koje nikada nije bilo pretijesno ni za koga.

– Za fotografiju nije potrebno samo oko, potrebna je i pamet i hrabrost. Denis je imao sve to. Ostavio je desetke tisuća fotografija, neke od njih zaista su antologijske, posebna strast bili su mu glazba i čitanje, obožavao je čitati. Volio je Čombe naš i polemizirati, ali bio je ljudina, prijateljima se predavao potpuno i predano, naglasio je Ernest Marinković, Lovrovićev dugogodišnji prijatelj i kolega, koji je imao čast s Lovrovićem zakoračiti u svijet novinarstva sada već daleke 1987. godine u Omladinskom listu Val, emotivno je bilo i prisjećanje Sergeja Drechslera, Denisovog kolege iz novolistovskih dana, na sve zajedničke trenutke provedene u redakciji.

Kako Denis Lovrović nije bio običan čovjek i običan fotoreporter, tako niti komemoracija njemu u čast u Gradskoj vijećnici  nije mogla proći uobičajenim protokolarnim ritmom, pobrinuo se za to moderator Edi Prodan koji je i okupljene prozvao da podijele pokoju misao o velikanu riječke glazbene, sportske i novinske fotografije. Učinila je to Alena Giaconi, Denisova dugogodišnja prijateljica, kao i Zoran Petrović Bebe, ali i Ivan Šarar, nekadašnji pročelnik Odjela za kulturu osvrnuo se na svoje dane provedene u Letu 3, bendu energiju kojega je svojim aparatom Denis Lovrović maestralno prenosio.

I za kraj pala je ideja da se u Rijeci osmisli nagrada za fotografiju što bi nosila ime Denisa Lovrovića, jer Denis ne smije ostati samo u sjećanju, on mora biti uvijek s nama.

Fotografije snimio Kristian Sirotich


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/tisakbiz/artkvart.hr/wp-content/themes/cenote/template-parts/content-single.php on line 56

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh