Neka visi Novinarko Škandalić, taj odvratni izvor svih naših zala!

Goran Perkovac, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, nakon pobjede nad Njemačkom ustvrdio je da ne čita kritike tih polupismenih… nekih. Baš me je uvrijedila ta tvrdnja, čovjek ne čita, ali zna da su autori tekstova polupismeni. Sjajno!  U Općini Čavle postoji udruga Čavjanske maškare, ponosno ističu da su najstarija udruga u kulturi na području općine, prve subote nakon Sveta Tri kralja na stup srama u središtu općine objesili su pusta, baš onako kako to nalaže tradicija, nazvanog Škuribando Fureštić. Ime i izgled pusta izazvali su negativne reakcije velikog dijela javnosti, prenijeli su to i brojni mediji, pust je skinut, a u četvrtak postavljen novi. Prvi put u povijesti Općina Čavle dobila je dva pusta, nakon Škuribanda Fureštića na red je došao – Novinarko Škandalić. Novinari su, dakle, krivi za sve. Dokle više ljudi?

Na znanje autorima imena novoga pusta i njegovom idejnom tvorcu, Grobnik je dao jednog od najvećih novinara koje će ova država ikada imati, njegov nepokolebljiv slobodarski duh baš je idealno dočaravao sve ono čime su se u ovom kraju uvijek ponosili, čime se u konačnici ponose i članovi Čavjanskih maškara, ako je vjerovati novinskim izvješćima. Veljko Vičević mu je ime. Teško mi je povjerovati da će se ikada više roditi itko tko će o Grobniku, Grobničanima, ljudima i užancama, pisati s toliko duše, pisati poput Veljota. Morali bi znati da će, kada budu palili Novinarka Škandalića, zapaliti i novinarsku ostavštinu tog kolosa od čovjeka, koji je uvijek i svuda u prvom redu bio na strani slabijega, potlačenoga, obespravljenoga, na strani onakvoga i onoga koji je „od srama pobjegao sa stupa srama“.

Zamislite samo opciju da su, potpuno hipotetski postavljam ovu tezu, u najstarijoj kulturnoj udruzi Općine Čavle, recimo, priznali svoju pogrešku. Da su rekli da su malo prenaglili s odlukom, da nisu dobro promislili pa da su se nakon toga posuli pepelom i  našalili na svoj račun te, ponavljam opet potpuno hipotetski postavljam ovu tezu, objesili recimo – Čavjanka Maškaranića. Ne bi li to bio pravi dokaz ljudskosti i veličine? Priznati pogrešku, a ne kriviti druge za svoje pogreške! Ljudi tvrde da su bili ponukani napadom na jednog maloljetnog sumještanina, i ja osobno vjerujem da se taj napad dogodio. No, treba li zbog toga napada, koji spada u kategoriju najsramotnijih i najodvratnijih koji su se mogli dogoditi, stvarati atmosferu linča i prema ostalim strancima? Mislim da to nije dobar recept za suživot. I kažem to kao otac troje djece, jedno od njih je stopostotni invalid, koji strahuje svaki puta kada mu djeca napuste kućni prag nadajući se da će netaknuta doći kući.  

Uvjeren sam da moje mišljenje dijele brojni mještani Grobinštine, nisam baš istaknuti član ove zajednice, ali nisam baš niti nijemi svjedok zbivanja u ovom kraju. Nikada se ni na koji način među Grobničanima nisam osjećao neugodno ili ugroženo, upravo suprotno apsolutno svugdje sam bio prihvaćen bez fige u džepu. Uvjeren sam da tim ljudima nije drago sve ovo što se u Općini Čavle upravo zbiva. I apsolutno ne mislim da su Grobničani rasisti ili fašisti, znam da nisu.

I još samo jedna stvar, drage moje Čavjanske maškare, nisu vam novinari nizašto krivi, niti vama, niti Goranu Perkovcu, niti ikome drugome. Novinare svi mrze, a bez njih ne mogu. Znate vi to jako dobro, zna to i Goran Perkovac, trebali su novinari i vama i njemu, ali tada ih niti vi, niti on, niste nazivali pogrdnim imenima. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu kada bi se novinarom zvali samo oni što pišu lijepe stvari, kada bismo služili samo da veličamo uspjehe, i običnog čovjeka i naših vlastodržaca, da slavimo pobjede sportskih ikona, da pišemo o prelijepim okućnicama, ogromnim pomidorima, da ne kudimo, ne kritiziramo, ne propitkujemo, ne ukazujemo. Živjeli bismo u limbu bez stresa, briga i problema. Jebiga, o utopiji svi pričaju, ali je nitko nikad nigdje nije doživio i iskusio. Takav svijet ne postoji i nikada neće postojati. Ali zato postoje novinari. I dobro je da postoje, da barem znamo tko je kriv za naše pogreške i naše probleme.

Ljut sam, priznajem, ali ovaj pust vam barem spada u kategoriju onih kakvih bi u vrijeme maškara trebalo biti na sve strane, vi sada možete mirno dočekati završni čin, pronašli ste krivca za narušenu kvalitetu vaših života, pritom niste uvrijedili nikoga na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Čestitam!

I zato neka visi Novinarko Škandalić, neka visi svake godine, neka visi zauvijek taj odvratni izvor svih naših zala.

Vaš Novinarko Fureštić Sirotich

Snimila Marta Ožanić

Naslovnu fotografiju snimila Marta Ožanić

#Čavjanske maškare #Maškare #Općina Čavle #pust #Veljko Vičević

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh