Odabrani su finalisti Nagrade Radoslav Putar 2024

Stručni žiri 23. natječaja za Nagradu Radoslav Putar, odabrao je četvero finalista među pristiglim prijavama. Izabrani umjetnici predstavit će svoje radove na izložbi Finale 2024!!!, koja će se održati u ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u Salonu Galić u Splitu.

Kako navode na službenim stranicama Nagrade, ove godine, finalistice i finalisti, istaknuli su se svojom koncepcijskom cjelovitošću, izborom tema te kritičkim pristupom suvremenim temama i mediju izražavanja.

Odabrani finalisti i finalistice Nagrade Radoslav Putar 2024 su Nikica Jurković (Zagreb, 1989.), Nina Kamenjarin (Kaštel Kambelovac, 1991.), Nikolina Kuzmić (Split, 1994.) te Vice Tomasović (Omiš, 1986.)

Ovogodišnji stručni žiri, činili su Mihael Klanjčić, umjetnik te dobitnik nagrade Radoslav Putar 2023.; Iva Prosoli, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt; Mirna Rul, kustosica i voditeljica Galerije AŽ; Tena Starčević, kustosica i članica umjetničke organizacije Arbajt Kolektiv te János Szoboszlai, izvanredni profesor na Mađarskom sveučilištu likovnih umjetnosti u Budimpešti. 

O Finalistima:

NIKICA JURKOVIĆ

Diplomirao je Dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2012.) te potom na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2018.), s najvećom pohvalom Summa Cum Laude. U sklopu Erasmus+ programa, završio je Preddiplomski studij Bellas artes na Sveučilištu Complutense u Madridu (2017.) Izlagao je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama. Sudjelovao je na brojim likovnim radionicama te rezidenciji Haffenkombinat u Leipzigu, Njemačka (2019. i 2024.). Dobitnik je nekoliko nagrada i pohvala. Član je HZSU-a i HDLU-a. Živi i djeluje u Zagrebu. Njegova umjetnička praksa temelji se na procesu nastajanja i / ili promjenjivosti radova kroz vrijeme. Koristeći različite predmete i materijale iz vlastite svakodnevice, minimalnim intervencijama stvara radove apstraktnog sadržaja.

NINA KAMENJARIN

Diplomirala je 2016. s temom „Simbioza skulpture i performansa“ na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Putem Erasmus programa studirala je „Produkt und Komunikationsdesign“ u Njemačkoj. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući Essl Art Award 2015. u Austriji i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na Trijenalu kiparstva u Zagrebu 2018. Aktivna je članica HULU-a i HZSU-a s brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Trenutno radi i djeluje u Splitu. Kroz svoje djelovanje na sceni pokušava analizirati ulogu pojedinca na okolinu i obratno, na koji način funkcioniramo kada se pokušamo odmaknuti iz okruženja svoje okoline. Od tuda je i proizišla potreba izražavanja u prvom licu kroz radove, misli i zapažanja. Bavi se aspektima osobnog identiteta sebe kao umjetnice, kiparice, performerice i radovima ispituje granice izražavanja kroz različite medije. Polazeći od osobnog iskustva, kreće se prema širem društvenom i psihološkom kontekstu te na humorističan ili naglašeno ironičan način ukazuje na predodžbe nekih univerzalnih i aktuelnih problema.

NIKOLINA KUZMIĆ

Studirala je na Umjetničkoj akademiji Split, preddiplomski studij, završila 2016. godine u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji Split, diplomski studij; diplomirala 2019. godine u klasi prof. Nine Ivančić. Pohađala je Art, Science and Health Master of ArtsOnline Pilot Course, 2022. Njezin umjetnički rad karakteriziraju naizgled nepovezane tematike koje crpe inspiraciju i interese iz polja prirodnih znanosti i bave se pitanjima odnosa umjetnosti i znanosti, odnosa čovjeka sa smrću i bolesti, odnosima društva prema pitanjima memorije (kolektivne i osobne) i arhiviranja, pitanjima tijela i tjelesnosti kao i vremena koje za sobom sve povlači i briše. Važan element i nit koja povezuje njezino stvaralaštvo jest živo fizičko tijelo.

VICE TOMASOVIĆ

Rođen 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Bivši je predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Trenutno radi kao voditelj Botaničke zbirke u Klisu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. Kao autora zanimaju ga pitanja etike. Neovisno o mediju izražavanja to prepoznaje kao pod-temu koja prožima sve njegove radove. U vizualnom kodu slike, instalacije i performanse koje radi objedinjuje klaustrofilija. Odnos ništavila i punine interesira ga kao osnovni strukturni postulat.

Nina Kamenjarin, finalistica Nagrade Radoslav Putar 2024, Galerija O.K. 2023., fotografirao Aleš Suk

Nagrada Radoslav Putar osnovana je 2002. godine u Zagrebu, te je kao takva članica međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards.Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su: Tanja Dabo 2002; Nika Radić 2003; Igor Eškinja 2004; Antun Božičević 2005; Tina Gverović 2006; Vedran Perkov 2007; Marko Tadić 2008, Goran Škofić 2009, Davor Sanvincenti 2010, Marko Marković 2011, Miran Blažek 2012; Dina Rončević 2013; Igor Ruf 2014., Niko Mihaljević, 2015.; Dino Zrnec 2016., Matej Knežević, 2017., Ana Kuzmanić, 2018., Predrag Pavić, 2019., Damir Sobota, 2020.; Lana Stojićević, 2021.; Glorija Lizde 2022.; Mihael Klanjčić, 2023.

Istaknuti vizual: Nagrada Radoslav Putar

#Nagrada Radoslav Putar #Nikica Jurković #Nikolina Kuzmić #Nina Kamenjarin #Salon Galić #Vice Tomasović

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh